background branding

(Tweedehands) auto kopen: mogen prijzen exclusief btw worden vermeld? Zo zit het

09122020 auto.jpg

Je hebt het misschien wel eens opgemerkt: de prijs van een (tweedehands) auto wordt vaak zonder btw vermeld online. Maar mag dit eigenlijk wel? En wat schrijft de wet voor? Radar zoekt het uit op basis van informatie van BOVAG.

De zoektocht naar een goede auto is al lastig genoeg en wanneer je eindelijk denkt een geschikte auto gevonden te hebben, die past binnen jouw budget, is de prijs vaak ook nog eens exclusief btw vermeld. Jammer! Want nu kun je weer opnieuw beginnen.

Prijs tweedehands auto zonder btw vermelden, mag dit?

BOVAG meldt hierover het volgende: 'In advertenties van voertuigen die op particulieren gericht zijn, moet je altijd adverteren met een prijs inclusief btw.' De brancheorganisatie legt uit dat dit wettelijk verplicht is en geldt voor álle advertenties die gericht zijn op consumenten, conform de Wet oneerlijke handelspraktijken en de Wet op de omzetbelasting. Je kunt hierbij denken aan advertenties van personenauto’s op verkoopsites of apps. 

Advertentie voor zowel consumenten als zakelijke kopers?

Als de advertentie voor zowel consumenten als zakelijke kopers is, moet de prijs óók inclusief btw worden vermeld. Een prijs exclusief btw vermeld is alleen toegestaan als de advertentie uitsluitend is gericht op zakelijke kopers. 'Denk aan voertuigen die vanwege hun aard in de praktijk niet door consumenten worden gekocht, zoals voertuigen met een specifieke bedrijfsinrichting.'

Een ander voorbeeld waar het ook mag (adverteren zonder btw): 'Voertuigen die door fiscale regels qua prijs niet interessant zijn voor consumenten en daarom alleen aan zakelijke klanten worden aangeboden, zoals grijs-kentekenvoertuigen jonger dan vijf jaar (in verband met de rest-BPM). Vermeld voor de volledigheid wel in de advertentie dat deze alleen bedoeld is voor zakelijke kopers', aldus de organisatie.

Garantie op tweedehands auto's

Radar maakte eerder een uitzending over de garantie op tweedehands auto's. In theorie is het namelijk heel simpel: als een auto aangeboden wordt voor een bepaalde prijs, moet je er voor die prijs mee weg kunnen rijden. Maar uit onderzoek blijkt dat je toch goed op moet letten, wil je niet bij het afrekenen ineens meer kwijt zijn dan je dacht. Je kunt de uitzending hier terugkijken:

Garages geven geen duidelijkheid over garantie

Bron: BOVAG