Benzine- of elektrische auto rijden kost evenveel, nog groot verschil in aanschafprijs

elektrische-auto-benzineauto-04122020.jpg

De elektrische auto zit in de lift. Het is tegenwoordig bijna even duur om een elektrische auto te bezitten in vergelijking met een benzineauto. Daarbij zijn het aantal laadpunten en de gemiddelde actieradius van een elektrisch voertuig flink toegenomen. Wat wel nog achterblijft is de aanschafprijs, deze ligt aanzienlijk hoger dan wat je gemiddeld voor een benzineauto betaalt. Dit blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor 2020 van de ANWB. 

Het aantal elektrische auto's in Nederland is verdubbeld ten opzichte van 2019; ons wagenparkt telt nu zo'n 145.000 elektrische auto's. De belangrijkste reden voor consumenten om zo'n auto aan te schaffen is de lagere uitstoot, die zo'n 35 tot 55 procent lager ligt dan de uitstoot van een benzineauto.

Kosten voor gebruik vrijwel gelijk

De kosten om een elektrische auto te rijden zijn met 57 cent per kilometer bijna gelijk aan die van een benzineauto, waarvoor je gemiddeld 56,4 cent per kilometer betaalt. In 2017 lagen de gebruikskosten van elektrische auto nog gemiddeld zo'n tien procent hoger dan die een brandstofvoertuig. De ANWB gaat uit van een gebruiksduur van vier jaar, waarbij je 15.000 kilometer per rijdt. 

Voor een elektrische auto ben je bijvoorbeeld minder kwijt aan onderhoud, omdat er minder onderdelen zijn die onderhoud nodig hebben. Ook ben je tot in ieder geval 2025 vrijgesteld van wegenbelasting en is laden aanzienlijk goedkoper dan tanken. De aanschafsubsidie voor elektrische auto's is niet meegenomen in de berekening, waarmee een elektrische auto zelfs goedkoper uit zou kunnen komen. 

Aanschafprijs flink hoger in elk segment

Het is een groot voordeel dat de kosten van gebruik nu bijna gelijk zijn voor mensen die een elektrische auto willen kopen. Ze zullen dan wel eerst het relatief hoge aankoopbedrag moeten betalen. 

Een volledig elektrische auto kost in Nederland gemiddeld zo'n 36.000 euro. Van verschillende segmenten met een vraagprijs onder 50.000 euro heeft de ANWB de meerprijs berekend ten opzichte van een brandstofauto:

  • A-segment: submini’s: Gemiddeld 9.000 euro meer.
  • B-segment: kleine auto's: Gemiddeld 12.000 euro meer.
  • C-segment: kleine middenklasse: Gemiddeld 8.000 euro meer.
  • L-segment: lower SUV's: Gemiddeld 9.000 euro meer.

Meer aanbod, aanschafprijs gaat vermoedelijk zakken

Er komen steeds meer nieuwe elektrische modellen op de markt. Nu kun je onder de 50.000 euro uit 31 modellen kiezen, dit waren er vorig jaar nog 22. 

De ANWB verwacht dat het aantal nieuwe modellen blijft groeien, ook in lagere prijsklassen. Volgens de vereniging worden er binnenkort meer modellen onder de 25.000 op de markt gebracht, en de verwachting is dat de prijs ook onder de 20.000 zal zakken. 

De tweedehandsmarkt van elektrische auto's ligt nog wat achter. In een ander artikel van Radar kun je meer lezen over de tweedehandsmartk van elektrische auto's

Actieradius toegenomen en meer laadmogelijkheden

Met een elektrische auto kom je nu een stuk verder dan in 2017; de actieradius is toegenomen van gemiddeld 172 tot 305 kilometer. 

Een andere verbetering is het aantal laadpunten. Dit zijn er nu 58.000, waarbij er 381 snellaadstations zijn. Nederland heeft hiermee het meeste aantal laadpalen per vierkante kilometer van Europa. De ANWB vreest echter wel dat onze laadinfrastructuur de toename van het aantal voertuigen mogelijk niet aankan. Ook daar is Radar in een eerder artikel ingedoken

Een ander probleem dat de ANWB aankaart is dat je binnen Nederland misschien zorgeloos elektrisch kunt rijden, maar dat dit in het buitenland heel anders is. Op vakantie met je elektrische voertuig is vooralsnog een risico, omdat het laadnetwerk in andere landen nog niet zo groot is als hier. 

Bron: ANWB