Wat beïnvloedt de laadsnelheid van een elektrische auto?

E-auto_2020.jpg

Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto. Er zijn verschillende laadpunten waar je een e-auto kunt opladen. De laadtijd kan in sommige gevallen verschillen, hoe kan dat? 

De snelheid van het opladen van een elektrische auto loopt flink uiteen. Als je thuis een e-auto oplaadt met een 220V-aansluiting duurt het volladen van de auto ongeveer acht uur. Gemiddeld duurt het volladen van de auto tussen de zes en tien uur, mede afhankelijk van hoe leeg de accu is. 

Als je onderweg bent en je geen tijd hebt om uren te wachten tot je auto voldoende geladen is, kun je gebruikmaken van snellaadpalen. De accu is dan gemiddeld met een half uur geladen. 

Auto en laadpaal

Er zijn twee dingen die laadsnelheid van de auto bepalen. Het eerste is de laadpaal, daarbij gaat het vooral om de dikte van de kabel. Dit zegt iets over de hoeveelheid stroom die de laadpaal kan afgeven. Ten tweede is de laadsnelheid afhankelijk van de auto, hoe snel kan die stroom ontvangen? Deze capaciteit verschilt per auto. 

Ter illustratie, als je een lader hebt van 11 kWh en een auto die 11 kWh kan ontvangen, laad je ook met 11 kWh snelheid. Als de auto 3,7 kWh kan ontvangen, is dat het maximum waarop de auto laadt. Dit zorgt voor variatie in hoe snel of hoe langzaam de auto oplaadt. 
 
Er zijn technologieën waarbij je op één aansluiting meerdere auto’s tegelijk kan laden. In sommige gevallen neemt de laadsnelheid dan iets af. 

Bron: ANWB