'Tarieven elektrische laadpalen vaak onduidelijk'

laadpaal-tarieven-09012020.jpg

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) dringt aan op transparante tarieven voor gebruik van elektrische laadpalen. De prijzen moeten duidelijk zijn voordat een auto erop wordt aangesloten. De toezichthouder heeft hier gesprekken over gevoerd met de branche, laat een woordvoerder weten naar aanleiding van onderzoek van NRC. De ACM verwacht dat onduidelijke tarieven een probleem worden nu ook consumenten op grote schaal elektrische auto's gaan rijden.

In Nederland rijden nu 85.000 elektrische voertuigen (EV's). Komend jaar zullen er nog eens 42.500 bijkomen, verwachten brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG.

Meerdere factoren van invloed op prijs

De prijzen van elektrisch laden verschillen per stad en provincie, maar ook gedurende de dag. Tijdens piekuren zijn prijzen bij 'slimme laders' hoger om zware belasting van het netwerk tegen te gaan. Die piektijden verschillen per stad.

De markt voor elektrisch laden kent - vergelijkbaar met de telecomsector - netwerkbeheerders die laadpaalnetwerken beheren en tientallen serviceproviders die passen uitgeven.