Laadpassen fraudegevoelig: hoe groot zijn de risico's?

elektrische-laadpas-fraudegevoelig-13122019.jpg

Het blijkt een koud kunstje om laadpassen van elektrische auto’s te kopiëren. Met een kopie kan iemand op andermans naam en kosten een elektrische auto opladen. Maar hoe groot zijn de risico’s? En kan je zelf iets doen om dit te voorkomen? 
 

Binnen anderhalve seconde kan een kwaadwillende een kopie maken van de laadpas die je gebruikt om je elektrische auto van stroom te voorzien, zo is te zien bij de NOS. Het enige wat iemand nodig heeft is een speciale app op een smartphone en een blanco laadpas. Met de smartphone kan de originele pas gescand worden; vervolgens zijn die gegevens gemakkelijk over te zetten op de blanco pas. Er zit geen verdere beveiliging op de laadpas, waardoor de kopie te gebruiken is om mee te tanken. 

Dirk van den Blink, secretaris van de Vereniging Elektrische Rijders, bespreekt de risico's van deze geringe beveiliging. 

'Kleine bedragen, grote pakkans'

'Ik zie het niet direct als een heel groot probleem. Het gaat om relatief kleine bedragen, waarbij de pakkans juist vrij groot is', aldus Van den Blink.

Je moet om een elektrische auto op te laden een redelijk lange tijd bij een station staan. Met een gestolen pas ben je dus al die tijd traceerbaar, legt Van den Blink uit.  'Bij snellaadstations zijn ook vrijwel altijd camera's aanwezig. Het kenteken van een fraudeur staat zo geregistreerd.' 

Van den Blink verwacht niet dat deze vorm van fraude veel gaat voorkomen. Het is hem in ieder geval nog nooit overkomen en ook in zijn omgeving kent hij geen slachtoffers. 

Net als creditcards, maar kleinere gevolgen

Van den Blink maakt de vergelijking met creditcards, waarbij je ook betalingen kunt verrichten met enkel de gegevens op de pas. 'Maar daar zijn de gevolgen van fraude veel groter.' 

Het lijkt erop dat de bedrijven achter de laadpassen je geld teruggeven als er sprake is van fraude. Een grote verstrekker van laadpassen, New Motion, verzekert in ieder geval tegenover NOS dat klanten niet voor de kosten opdraaien. 

Check je afschriften regelmatig

Ondanks dat de risico's (en de kans dat het je overkomt) vrij klein zijn, heb je natuurlijk liever niet dat iemand op jouw naam en kosten zijn eigen voertuig oplaadt. De enige tip die Van den Blink heeft: 'check regelmatig je afschriften en laat je pas blokkeren als je een vreemd afschrift ziet'. 

Als je rijdt in een leaseauto, zou het kunnen dat je geen inzicht hebt in de afschriften. Van den Blink legt uit dat het bedrijf waar je least, de gereden kilometers vergelijkt met hoeveel de auto oplaadt. Zo kan een fraudeur ook opgespoord worden. 

Betere beveiliging?

Of de bedrijven de passen beter gaan beveiligen, is niet bekend. Dit komt mede doordat het probleem niet als heel groot wordt geacht en het vervangen van alle passen een omvangrijke operatie is. 'Het komt er wederom op neer dat de pakkans redelijk hoog is en de financiële schade vrij klein', meent Van den Blink.