Prijsstijgingen in supermarkten: zijn ze eindelijk voorbij?

boodschappen (2).jpg

Duurder, duurder en nog eens duurder: aan de prijsstijgingen van boodschappen lijkt maar geen einde te komen. Is er eindelijk licht aan het eind van de tunnel?

Klaar met prijsstijgingen?

In juli 2023 kwamen de eerste positieve berichten naar buiten: bij supermarkten beginnen de prijzen van diverse producten langzaam maar zeker te dalen, aldus de NOS. Sommige producten zoals komkommers, aardbeien, aubergines en meloenen zijn inmiddels zelfs goedkoper dan een jaar geleden. 

Hetzelfde geldt voor zuivel. Roomboter was begin dit jaar een kwart duurder dan in maart 2022, maar ligt nu net iets boven die van juni 2022. Melk was begin dit jaar 25 procent duurder, nu nog 17 procent. En dat heeft ook weer een positieve invloed op de prijs van kaas. 

Belangrijke noot: de piek in prijsstijgingen lijkt voorbij, maar de prijzen zijn nog steeds een stuk hoger dan een jaar terug. Half juli 2023 lagen die maar liefst 16 procent meer dan een jaar eerder, aldus de NOS

Zoveel duurder werden boodschappen

Ben je benieuwd hoeveel duurder (of goedkoper) jouw boodschappen werden het afgelopen half jaar? Radar zocht het voor je uit

‘Van normalisering nog geen sprake’

Ook een van de grootste Nederlandse supermarkten gaat ervan uit dat de piek van prijsstijgingen achter de rug is. "Gelukkig begint de situatie met buitensporige prijsverhogingen nu iets te bedaren, maar het zal nog wat tijd vergen voordat we van normalisering kunnen spreken", zegt Jumbo-topman Ton van Veen.

Jumbo zegt genoegen te nemen met een lagere marge op met name essentiële levensmiddelen en producten van het eigen huismerk. Dat laatste is om de nadelige effecten voor klanten nog enigszins te beperken. Jumbo merkt namelijk dat het vertrouwen van de consument is gezakt. 

Wel waakt de supermarktketen voor te veel optimisme, meldt NU.nl. Doordat lonen en huren oplopen, blijven prijzen in de supermarkt dat ook doen.

Wanneer dan wel?

Maar wanneer kunnen we dan wel van een normalisering spreken? "Na de zomer zullen de prijsstijgingen van voedsel in de winkel verleden tijd zijn", voorspelde Nadia Menkveld, landbouw- en voedingsmiddeleneconoom bij ABN Amro, eind juni 2023 in gesprek met RTL Nieuws

Rini Emonds van marktonderzoeksbureau Circana sloot zich daarbij aan:  "De inflatie van voedingsmiddelen zal dan nog maar een paar procent zijn. Maar dat zijn normale inflatiecijfers."