'Prikpil voor mannen vrijwel net zo effectief als vrouwelijke anticonceptiepil'

anticonceptie.jpg

Een prikpil voor mannen blijkt bijna net zo effectief te zijn in het voorkomen van zwangerschap als de anticonceptiepil voor vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek dat gehouden werd onder 350 mannen die geïnjecteerd werden met een combinatie van hormonen.

De hormonen uit de injectie zorgen bij de man ervoor dat het voortplantingssysteem wordt 'uitgeschakeld', volgens The Guardian. Het onderzoek werd vroegtijdig afgebroken omdat de hormonen negatieve bijeffecten veroorzaakten.

De auteur van het onderzoek, Richard Anderson zegt dat de prikpil voor mannen beter werkt dan het condoom en bijna net zo goed als de pil. De combinatie bleek bijna 96 procent effectief. De prikpil bleek echter onacceptabele bijwerkingen te hebben, zoals depressie, acne en een verhoogd libido. Twintig mannen stopten daarom met het onderzoek. Uiteindelijk werd de hele studie eerder dan gepland afgebroken.

Betrouwbare resultaten

Tijdens het onderzoek kregen mannen injecties met twee hormonen toegediend: progesteron en testosteron. Na een beginperiode, waarin zowel de deelnemende mannen als hun vrouwen anticonceptie gebruikten, werd overgegaan op alleen de prikpil voor mannen.

Gedurende ongeveer een jaar kregen zij eens in de twee maanden een injectie toegediend. In die tijd werden vier vrouwen van de deelnemende mannen zwanger.

Ondanks de bijwerkingen gaf driekwart van de mannen na het onderzoek aan door te willen gaan met de prikpil. Volgens de onderzoekers kunnen de bijwerkingen mogelijk worden verminderd door de dosis hormonen te veranderen of de manier waarop ze worden toegediend. 'De resultaten geven ons het vertrouwen dat dit mogelijk moet zijn.'

Bron: ANP / NU.nl