background branding

Privacy van Rotterdamse burgers geschonden met filmende auto's

18112021Rotterdam-camera-auto.jpg

Rotterdam heeft in strijd met de wet filmende auto's ingezet om corona-overtreders op te sporen. De camera-auto's reden tijdens de lockdown vorig jaar door de stad om te controleren of mensen wel genoeg afstand hielden. Dat was onrechtmatig, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een rapport dat NRC heeft ingezien. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) probeert de publicatie van het rapport tegen te houden, schrijf de krant.

Twee camera-auto's patrouilleerden in april en mei vorig jaar door Rotterdam, om toezicht te houden op de naleving van de coronaregels. De auto’s zijn uitgerust met 360 graden-camera's die gezichten en nummerborden gedetailleerd in beeld brengen. De auto's reden vooral langs parken en pleinen om 'groepen' te spotten: er gold toen een verbod op drie of meer personen bij elkaar.

Auto's gaven 75 meldingen door

De camerabeelden werden doorgestuurd naar een centraal punt, waar gemeenteambtenaren konden besluiten om boa's of politieagenten naar de gefilmde plek te sturen. In totaal hebben de camera-auto's 75 meldingen doorgegeven van groepen die de coronaregels overtraden.

Update

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb doet geen moeite de presentatie van een rapport over de inzet van camera-auto's in zijn stad tegen te houden. Met de wagens zijn in april en mei 2020 overtreders van de coronaregels opgespoord. Het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is door NRC al ingezien. Volgens de krant wil Aboutaleb publicatie tegenhouden.

Aboutaleb kan zich in deze beschuldiging niet vinden: 'Dat wordt gesuggereerd dat ik publicatie van een rapport zou willen tegenhouden, maakt me wel boos. Waarom zou ik dat willen? We zijn er juist bij gebaat dat dit rapport openbaar wordt. Dan kan het debat in de openbaarheid worden gevoerd', aldus de burgemeester.

'Mensen zijn het misschien al vergeten, maar in die tijd, toen de coronapandemie net was uitgebroken, werd overal streng gecontroleerd op anderhalve meter afstand houden', zegt Aboutaleb tegen het ANP. 'Nu wordt dus onderzocht of die inzet proportioneel was en binnen de wet valt. Als zich uitkristalliseert dat de wet is overtreden, is dat voor iedereen van belang om te weten.'

Bron: MediaWatch