Privézaken printen op werk: ‘Als je het niet vraagt, is het stelen’

Pennenbakje

Is het oké om privézaken te printen op kantoor? 55 procent van de mensen die het Radar Panel ondervroeg, doet dit weleens, uiteenlopend van een verzendlabel tot het wekelijkse clubblad. Onschuldig? Er is weleens iemand om ontslagen. Ook neemt 23 procent weleens pennen, theezakjes of zelfs statafels mee van werk. 

55 procent print weleens op werk

Ruim 19.000 mensen vulden onze vragenlijst in over het printen van privézaken op werk en het meenemen van spullen van werk voor privégebruik. Ruim 10.000 van hen werken betaald, vrijwillig of als zzp’er. Ook 560 werkgevers vulden de vragenlijst in. 

Van alle werknemers - waaronder we ook vrijwilligers en zzp’ers scharen - geeft 55 procent aan weleens op werk of bij een opdrachtgever te printen voor privédoeleinden. 

21 procent van hen vindt dit volledig oké, 41 procent vindt het goed zolang het niet te veel A4’tjes zijn. Om hoeveel pagina’s het dan gaat, loopt nogal uiteen. De een vindt 3 A4’tjes per jaar acceptabel, de ander 1.000.

Ik denk dat wanneer je wat nodig hebt of wilt printen dit in overleg moet. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat het wel goed is.
Een deelnemer aan het onderzoek

Werkgevers vinden printen vaak prima

Het blijkt ook niet altijd even duidelijk of het printen van privédocumenten is toegestaan: 45 procent van de werknemers weet niet of hier regels voor zijn. Van alle werkgevers geeft 75 procent dan ook aan dat ze geen officiële regels voor printen hanteren. 

Over het algemeen vinden ze het oké: 37 procent vindt het geen probleem en 47 procent vindt het oké zolang het niet om te veel A4’tjes per jaar gaat. Ook onder werkgevers lopen de aantallen uiteen: de een vindt 1.000 pagina’s kunnen, de ander trekt een grens bij 4. 

78 procent geeft dan ook aan dat ze hun werknemers hier niet op aanspreken. Als ze printende werknemers wel aanspraken, gaven ze vaak een waarschuwing of maakten ze afspraken hierover. Iemand vertelde bijvoorbeeld dat er een potje kwam, waar je geld in kan doen als je iets privé wilt printen. Een enkele werkgever heeft hierdoor weleens iemand ontslagen. 

Na het wekelijks printen van een clubblad met behoorlijke oplage had dit wel consequenties
Een werkgever die meedeed aan het onderzoek

Vooral pennen meegenomen

Het blijft niet bij printen voor privégebruik. 23 procent van de werknemers geeft aan weleens spullen mee te nemen van werk of opdrachtgevers, 13 procent heeft dit weleens gedaan maar doet het nu niet meer. Het gaat hierbij ook om spullen die ze lenen, maar vervolgens niet meer terugbrengen. 

Deze spullen worden meegenomen:

 • Schrijfgerei zoals pennen en notitieblokjes (85%)
 • Thee, koffie of zakjes met zout, suiker, saus etc. (12%)
 • Bedrijfsspecifieke spullen (5%). Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeken voor mensen die bij een uitgeverij werken of eten of drinken voor horecamedewerkers.  
 • Elektronische apparaten zoals telefoons, tablets of laptops (3%)
 • Elektronische randapparatuur zoals opladers (3%)
 • Huishoudelijke spullen zoals wc-papier en schoonmaakspullen (3%)
 • Meubilair (1%)

36 procent geeft aan andere zaken mee te nemen. Zij noemen bijvoorbeeld batterijen, printpapier en paracetamol. Ook heeft iemand een keer statafels meegenomen voor een huisfeestje.

Spullen meenemen is makkelijk of gaat onbewust

De voornaamste reden voor het meenemen van dingen van werk is gemak, de spullen zijn simpelweg voorhanden. 54 procent geeft dit als reden. Andere beweegredenen zijn:

 • Niemand die het mist en ik kan er wat mee (19 procent)
 • Compensatie voor niet-uitbetaald overwerken (5 procent)
 • Compensatie voor te laag loon (3 procent)
 • Compensatie voor te laag loon terwijl het bedrijf veel winst maakt (3 procent)
 • Uit financiële nood (2 procent)
 • Om werkgever dwars te zitten, bijvoorbeeld bij een conflict (1 procent)

Werknemers geven ook aan dat het onbewust gebeurt. “Ik denk er niet aan, totdat ik thuis mijn zakken leeg maak”, laat een deelnemer bijvoorbeeld weten. “Een pen gebeurt af en toe en soms gaat hij ook weer mee terug”, vertelt een ander. 

Meerderheid vindt spullen meenemen niet oké

Hoewel bijna een kwart van de werknemers weleens spullen meeneemt, vindt slechts 4 procent van de deelnemers dit oké. 17 procent vindt het oké zolang het om kleine zaken als suikerzakjes of pennen gaat. 

Ik werk uren vrijwillig in weer en wind buiten. Daar mag best iets meer tegenover staan.
Respondent die weleens spullen meeneemt van werk

52 procent van de deelnemers geeft juist aan dat ze het meenemen van spullen helemaal niet oké vinden. 28 procent vindt het niet helemaal oké. Zo vertelt een deelnemer: “Als je vraagt of je iets mag doen of mee mag nemen, is het prima. Anders is het stelen.”

Reden voor ontslag

Het valt werkgevers ook op dat er weleens spullen worden meegenomen naar huis: 37 procent geeft aan dat dit wel eens gebeurt, 23 procent heeft het in het verleden wel eens meegemaakt. 

Als dit gebeurt, spreekt 64 procent van de werkgevers de desbetreffende werknemer er wel op aan. In 38 procent van de gevallen hebben werkgevers er ook consequenties aan gebonden. Zo zijn er werknemers gewaarschuwd, moesten zij spullen terugbetalen, kregen ze een officiële aantekening of zijn ze ontslagen. 

Wanneer ze iets nodig hebben, kunnen ze altijd vragen of dit kan en mag. Als ze het niet overleggen zullen er toch consequenties volgen.
Een werkgever die meedeed aan het onderzoek

Hoe denken experts hierover?

Is het meenemen van een pen of suikerzakje ook daadwerkelijk een reden voor ontslag? Radar vroeg het aan Ron Nieuwendijk, consultant Fraude en Integriteit bij Recherchebureau Hoffmann. Je leest het in dit artikel:

Info

Over het onderzoek naar printen en spullen meenemen van werk

De vragenlijst over het printen van privézaken op werk en het meenemen van spullen van werk voor privégebruik is tussen 15 april 2024 en 11 juni 2024 ingevuld door 19.114 mensen. 

Het grootste deel van de deelnemers is lid van het Radar Panel. Dit is een groep van tienduizenden consumenten, verspreid over heel Nederland. Zij laten hun ervaringen en meningen meetellen in onze programma’s. Wil je ook meedoen aan onze onderzoeken? Je kunt je hier gratis aanmelden voor het Panel. 

Meer over