Problemen op de HSL: wordt jouw treinreis goedkoper?

Treinreis Compensatie

Wie gebruikmaakt van de hogesnelheidslijn, kan rekenen op eventuele vertraging of uitgevallen geplande ritten. Op het traject zijn scheuren gevonden in viaducten en bruggen, waardoor de trein nog maar 120 kilometer mag rijden. Kan de consument rekenen op lagere tarieven ter compensatie?

Niet 160 kilometer, maar 120 kilometer en vertragingen van vijf minuten tot een kwartier. Reizigers kunnen rekenen op stremming en vertraging op het traject tussen Rotterdam en Amsterdam. Radar vraagt zich daarom af: kan de consument rekenen op een tegemoetkoming? Wij vroegen het de NS.

Wat is er aan de hand?

Na inspectie bleken verschillende viaducten en bruggen op het hsl-traject tussen Breda en Amsterdam scheuren te bevatten. De Intercity’s die rijden op de hsl-lijn kunnen daardoor minder snel rijden en dat zorgt weer voor vertraging bij de reizigers. En dat terwijl de consument hetzelfde bedrag blijft betalen voor een ritje tussen Rotterdam en Amsterdam en de toeslag tussen Rotterdam en Schiphol Airport per enkele reis nog steeds 2,90 euro kost. 

Eerder riep reizigersorganisatie Rover op tot compensatie, zoals het schrappen van de toeslag. “Die geluiden hebben we gehoord”, vertelt een woordvoerder van de NS aan Radar. “Maar dat zal de komende tijd niet gaan gebeuren.”

Waarom gaat NS niet over tot een lager tarief of tot het schrappen van de toeslag? 

“We rijden in principe gewoon nog. Daarnaast reis je nog steeds sneller met de intercity dan wanneer je over Haarlem moet reizen.” De reiziger is op het traject, waarop nu minder snel kan worden gereden, een half uur sneller op plaats van bestemming. “Wanneer de toeslag wordt geschrapt, zou het daarnaast zomaar kunnen dat het drukker wordt in de treinen.”

De reiziger kan voorlopig dus nog niet rekenen op een verlaging van de tarieven voor de reis. Het is onbekend hoelang de reiziger te maken zal gaan hebben met deze vertragingen. Wanneer kan de consument dan wel een lager tarief gaan verwachten? “Als het te gortig wordt”, reageert NS. Al is het onduidelijk wanneer dat zal zijn.