Proef hypotheek voor flexwerkers breidt uit

hypotheek_01.jpg

De proef van uitzendorganisatie Randstad om mensen met een flexibel arbeidscontract makkelijker in aanmerking te laten komen voor een hypotheek, wordt uitgebreid.

Rabobank, ABN AMRO, Aegon, Florius, ING en SNS Bank sluiten zich bij het initiatief aan, maakte Randstad dinsdag bekend.

Hypotheek aanvragen vanaf eind november

Tijdelijke krachten of uitzendkrachten die een zogeheten perspectiefverklaring van Randstad weten te bemachtigen, kunnen vanaf eind november een hypotheek aanvragen bij een van de geldverstrekkers. Het papiertje dient als vervanging van de werkgeversverklaring, die normaal nodig is bij het aanvragen van een hypotheek.

Proef begon in 2013

Randstad, Obvion Hypotheken en de Vereniging Eigen Huis begonnen in december 2013 met de proef. Vooralsnog kunnen alleen flexwerkers gelieerd aan Yacht, Tempo Team en Randstad zelf meedoen. 167 mensen hebben sindsdien een perspectiefverklaring ontvangen, 27 klanten hebben op basis van de verklaring bij Obvion een hypotheek gekregen.Update 6 oktober, 11:37 uur: VEH hoopt dat meer uitzendorganisaties zich aansluiten

Het is voor mensen zonder vast contract nog altijd erg moeilijk om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen. VEH hoopt daarom dat meer uitzendorganisaties zich bij het initiatief met de perspectiefverklaring zullen aansluiten. Ook zou het volgens de belangenorganisatie goed zijn als het ook voor zzp'ers makkelijker wordt gemaakt om een hypotheek te kunnen krijgen.

Recent ging tevens een andere proef van start om flexwerkers en uitzendkrachten aan een hypotheek te helpen. Enkele marktpartijen, waaronder Obvion, zijn begonnen met het beschikbaar maken van hypotheken voor flexwerkers die positief uit een bepaalde onlinetest komen. Die test kan hypotheekverstrekkers een inschatting geven van iemands werkzekerheid.

Bron: ANP / Randstad