Banken krijgen concurrentie op hypotheekmarkt

geld_hypotheek_628.jpg

Op de hypotheekmarkt ondervinden Nederlandse banken steeds meer concurrentie van andere partijen, bijvoorbeeld pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen.

Dit soort zogeheten schaduwbanken of regiepartijen zijn nu al goed voor ruim 10 procent van de markt, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau IG&H.

Sterke opmars

Recent maakte onder meer MUNT Hypotheken een sterke opmars door. Andere bekende schaduwbanken zijn bijvoorbeeld Hypotrust, Syntrus Achmea, HQ Hypotheken. Het is volgens IG&H voor het eerst dat het belang van deze partijen goed in kaart wordt gebracht.

Aantrekkelijke Nederlandse hypotheekmarkt

,,Regiepartijen zijn momenteel in trek omdat zij het voor beleggers gemakkelijk maken om in te stappen in de aantrekkelijke Nederlandse hypotheekmarkt. De investeerder levert het kapitaal en de regiepartij verzorgt de rest'', zegt Michiel Elich, partner bij IG&H. ,,Onze verwachting is dat het belang van de regiepartijen in de markt verder zal toenemen.''

Hypotheekverstrekkers

Rabobank is volgens het onderzoek nog steeds de grootste hypotheekverstrekker, gevolgd door ABN AMRO en ING. Dochtermerken als Obvion en FGH van Rabobank zijn in de peiling apart van elkaar beschouwd.

Stijging ruim 30 procent

Uit de studie komt verder naar voren dat de omzet in de hypotheekmarkt in het tweede kwartaal met ruim 30 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Ook ten opzichte van het voorgaande kwartaal was een forse stijging zichtbaar. Er werden vooral meer hypotheken overgesloten en de gemiddelde hypotheeksom lag ook een stuk hoger.

Bron: ANP