background branding

Quarantaine: moet je werkgever je doorbetalen?

200729 thuis corona.jpg

Wie terugkeert van een vakantiebestemming waarvoor een oranje reisadvies geldt, krijgt het dringende advies om veertien dagen in quarantaine te gaan. Wat betekent dat voor je loon?

Thuisquarantaine betekent voor sommige werknemers dat ze thuis moeten werken. Maar voor wie dat niet kan, bepaalt het reisadvies op het moment van vertrek of je wordt doorbetaald. 'Het gaat erom bij wie het risico ligt van de onmogelijkheid van de werknemer om te werken', verklaart Frans Pennings, hoogleraar arbeids- en socialezekerheidsrecht aan Universiteit Utrecht. 

Bewust vertrokken

Ben je vertrokken naar een vakantiebestemming met toen al een oranje reisadvies, dan is je werkgever niet verplicht om je loon tijdens je thuisquarantaine te betalen. 'De werkgever kan je dan niet zomaar vragen om vakantiedagen op te nemen,' stelt Pennings, 'maar een werknemer zal het vaak wel zelf aanbieden. Hij lijdt dan geen inkomensverlies.'

Zone wordt oranje

Pennings: 'Was het reisadvies geel bij je vertrek, maar veranderde het tijdens je vakantie in oranje, dan is er minder reden om het risico van de quarantaine bij de werknemer te leggen'. Je werkgever moet je dan waarschijnlijk wel uitbetalen. Reizen naar een gele zone wordt namelijk niet ontraden, al moet je wel met de veiligheidsrisico's rekening houden. 

Risico juist inschatten

Maar als er al signalen waren dat het reisadvies strenger zou kunnen worden, ligt dat anders. Het zal uiteindelijk aan de rechter zijn om over het risico te oordelen. 'Zeker, in geval van quarantainemaatregelen, is nu niet bekend hoe een rechter hier tegenaan kijkt', stelt Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).
 
Het komt er dus op neer om als werknemer het risico goed in te schatten voor je op reis vertrekt. 'De situatie is ook anders als iemand ziek is tijdens de quarantaine', vult Pennings aan. 'Dan moet de werkgever wel het (wettelijke) loon doorbetalen.' Al overstijgt een besmetting met het coronavirus je zorgen rond loonverlies.

Vertrekken mag

Je werkgever mag je overigens niet verbieden om naar een geel of oranje land op vakantie te gaan. Hij of zij kan je wel waarschuwen voor onbetaalde thuisquarantaine als je bewust naar een zone met oranje reisadvies trekt. Je werkgever mag je wel vragen of je in een oranje zone bent geweest.