Rabobank rekent negatieve rente bij sommige spaarders

28:04 rabobank.jpg

Rabobank gaat per 1 juli een negatieve rente rekenen van 0,5 procent voor tegoeden van boven de 100.000 euro van zakelijke en particuliere klanten. Volgens de bank hangt de stap samen met de aanhoudend lage rente in de markt.

Voor particuliere klanten met een saldo tot en met 100.000 euro verandert er niets. Op particuliere spaar- en beleggersrekeningen vergoedt Rabobank tot en met 100.000 euro een rente van 0,01 procent.

Verlaagd limiet

Op dit moment krijgen spaarders bij de Rabobank pas met negatieve rente te maken wanneer zij meer dan 250.000 euro op de rekening op de rekening hebben. Dit limiet wordt vanaf juli dus met 150.000 euro verlaagd.

De consumentenbond gaf eerder al aan de garantie te willen dat voor bedragen tot 100.000 euro geen negatieve rente gaat gelden. Minister Hoekstra gaf aan de banken in de gaten te houden maar ondernam nog geen concrete actie. Volgens hem heeft een verbod op negatieve rente namelijk ook nadelen.

'Grootste deel klantenbestand gevrijwaard'

Met deze aanpassingen blijft 95,8 procent van alle particuliere en zakelijke klanten nog steeds gevrijwaard van negatieve rente, aldus Rabobank. De bank zegt de groep die geraakt wordt door negatieve rente zo klein mogelijk te willen houden en de drempel waarover het gaat zo hoog mogelijk, maar Rabobank kan hier gezien de aanhoudende lage rentes geen garanties op geven.

Ook ABN AMRO, ING en de Volksbank kondigden onlangs aan om al vanaf een lager spaarsaldo negatieve rente te gaan rekenen per 1 juli. Klanten van ING en de Volksbank moeten over het bedrag boven 100.000 euro 0,5 procent rente betalen. Klanten van ABN AMRO betalen vanaf 150.000 euro een half procent rente. Onder de Volksbank vallen de merken SNS, ASN Bank en RegioBank.

Lage rente om kredietverstrekking te stimuleren

Het besluit van al deze banken om negatieve rente te rekenen hangt samen met de al langer geldende zeer lage rentes in Europa. Banken moeten zelf ook rente betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. De rente is al lange tijd extreem laag, omdat de ECB de kredietverstrekking wil stimuleren. Dat is goed voor de economie. Economen wezen er eerder op dat ook structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, de rentes drukken.

Negatieve rente bij Radar

Eerder bracht Radar het onderwerp al onder de aandacht. We hielden een enquête waaruit bleek dat 53 procent van de ondervraagden zijn geld van de rekening zou halen bij het optreden van negatieve rente. Ook was 69% van de spaarders bezorgd om het ontstaan van een bankrun. 

Ook bespraken we in een uitzending de gevolgen van de negatieve rente. Heeft de renteverandering bijvoorbeeld invloed op pensioenen? En is het zorgwekkend dat de rente zo laag is?

Negatieve spaarrente: dit zijn de gevolgen

Bron: ANP