Radar overspoeld met klachten over 'thuisbatterij-verkoper' Batteroo

Tachtig klachten in twee maanden ontving Radar over de telefonische verkoop van thuisbatterijen voor het bedrijf Batteroo. Opvallend: in maart maakte Radar ook al een uitzending over drie grote spelers in deze markt. Eén daarvan is, vlak na de uitzending, doorgegaan onder de naam Batteroo. Een oude bekende, dus. Bottom line: agressieve telefonische verkopers verkopen thuisbatterijen aan mensen. Annuleren is schier onmogelijk, want dan wordt voor duizenden euro's een boete opgelegd.
Bekijk hier het stappenplan van de ACM Consu-wijzer om af te zien van een misleidende of agressieve verkoop.
Mensen vertellen Radar dat ze ongevraagd gebeld worden door een onbekend nummer. Dat ze vragen aan de beller of het gesprek vrijblijvend is, waarop bevestigend wordt geantwoord. Ze krijgen een digitale offerte aangeboden, die ze tekenen. Vervolgens kunnen ze er niet meer onderuit, volgens het bedrijf, maar dat klopt niet.
Verkoper pakt 3600 euro per dag
In de uitzending van 10 maart ontdekten we dat de jongens die achter de thuisbatterij-verkoop zitten, onderdeel zijn van het netwerk van callcenter GMB en energiecowboy HEM. Dat levert interessante tips op. Zo ontvingen wij na die uitzending bestanden over de vergelijkbare bedrijfsvoering van Batteroo.
We kregen inzicht in wat zo’n telefonisch verkoper per dag omzet en wat deze zelf verdient. In de bestanden zien we dat sommigen voor wel 40.000 euro aan batterijen verkopen. Daar houdt de verkoper zelf zo'n 2.000 euro per persoon aan over. De dagwinnaar verkocht voor zo'n 84.000 euro en stak daarvan 3.600 euro in eigen zak. Of dat netto of bruto is, vermeldt het overzicht niet.
Een bekend probleem
De verkopers harken dus flink geld binnen, maar daarmee maken ze een boel slachtoffers. Niet alleen de inbox van Radar vulde zich met klachten, ook op het Radar-forum beklagen mensen zich over het bedrijf.
En ook bij de Autoriteit Consument & Markt zijn honderden klachten bekend over de telefonische verkoop van thuisbatterijen, en rechtsbijstandverzekeraars ARAG, Achmea en DAS hebben samen ruim 670 dossiers. Om deze redenen waarschuwt consumentenbank Santander dat zij geen goederenkrediet aanbieden voor thuisbatterijen. Ook waarschuwt het Warmtefonds dat een uitgave van tienduizenden euro's teveel is voor een thuisbatterij. Met 5.000 euro zou je genoeg moeten hebben.
Wettige bedenktijd
Batteroo vertelt klanten dat annuleren überhaupt niet kan. Volgens de thuisbatterij-bedrijven zou er in de algemene voorwaarden staan, dat je bij annulering een boete moet betalen. En die accepteer je zelf, wanneer je tekent. Gedupeerden zeggen tegen ons niets gehoord te hebben over een bedenktermijn van 14 dagen.
Want voor consumenten geldt in Nederland een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. De verkoper moet je hierover informeren en uitleggen hoe je opzegt binnen de bedenktijd. Als de verkoper je niet vertelt over je bedenktijd, dan wordt de bedenktijd automatisch maximaal 1 jaar.
Zo kom jij van het contract af
Heb je de offerte getekend? Zorg dan dat je binnen 14 dagen zegt dat je van de koop afziet. Stuur de verkoper binnen de bedenktijd een e-mail of een brief om het contract op te zeggen. Je kunt hiervoor de voorbeeldbrief van de Consuwijzer gebruiken. Je betaalt dan geen kosten aan de verkoper.
Heb je een borg betaald? Dan moet je het geld terugkrijgen. Laat je niet onder druk zetten door dreiging met boetes, incasso's of gerechtsdeurwaarders. Je staat in je recht.
Consuwijzer: “Je kunt vaak zonder kosten van je koop af”
De redenen die het bedrijf geeft om je contract niet te kunnen ontbinden, kloppen dus niet. Je hoeft niet te betalen en je kunt gewoon van je koop af binnen je bedenktijd van 14 dagen.
Ook heb je recht op terugbetaling van je aanbetaling als je hebt betaald. Beweert de verkoper dat je geen bedenktijd hebt? Bijvoorbeeld omdat de thuisbatterij op maat is gemaakt? Dan is het aan de verkoper om te bewijzen dat je thuisbatterij zo persoonlijk voor je is gemaakt, dat hij het product aan niemand anders kan verkopen.
Bij twijfel, niet doen
Een telefonisch aanbod is zelden goedkoper dan zelf op zoek gaan naar een product dat goed bij jouw wensen past. Ga dus nooit zomaar ergens mee akkoord, vooral niet aan de telefoon. Het is goed om over grote uitgaven rustig na te denken. Word je onder druk gezet en lukt dit niet? Hang dan op en beslis later.