Reactie: Albert Heijn

Naar aanleiding van de uitzending van Radar over schadelijke chemische stoffen, op maandag 8 februari, heeft Albert Heijn de onderstaande reactie gegeven.

'Zoals ook op de site van het voedingscentrum te lezen staat wordt het gebruik van bisfenol A (BPA) in verpakkingsmaterialen voor voedsel door de Europese wetgeving streng gereguleerd. De EFSA heeft bepaald dat een mens per dag 0,004 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht binnen mag krijgen. Voor een volwassene van 70 kilo betekent dat 0,28 milligram per dag. Mensen met een normaal voedingspatroon komen niet aan deze hoeveelheid. Ook niet als ze elke dag groenten, fruit, frisdrank of andere ingeblikte of in hard plastic verpakte levensmiddelen nemen, zoals soep uit blik.

De door TNO gemeten hoeveelheid bisfenol ligt ver onder de hierboven genoemde marges. Als je de gevonden waarde van 6 microgram BPA per kilogram maïs vertaalt naar kilo's lichaamsgewicht zou een volwassen persoon van 70 kilo 155 blikken maïs op één dag moeten eten om boven de door de EFSA gestelde gezondheidslimiet te komen. Kortom, de AH basic maïs kan veilig geconsumeerd worden.'