Reactie: Brand New Day

Ondanks het provisieverbod ontvangen adviseurs nog altijd provisie op de producten die zij verkopen. Doordat ze over het ene product een hogere beloning ontvangen dan over het andere, krijgt de klant geen onafhankelijk advies. Brand New Day, aanbieder van financiële producten, heeft hierop de onderstaande reactie gegeven.

De 'welkomstvergoeding' die hierin staat vermeld, is niets meer (of minder) dan een éénmalige korting op onze productkosten. Deze heeft niets te maken met een tegemoetkoming in de advieskosten of het omzeilen van het provisieverbod waar jullie het over hebben. Het zijn gewoon kosten die de werkgever het eerste jaar niet hoeft te betalen. In dit geval worden de administratiekosten in het eerste jaar niet in rekening gebracht: een korting die we geven na onderhandeling met de adviseur. Dat kun je ook zien in de offerte: de 'welkomstvergoeding' is precies hetzelfde bedrag als de administratiekosten.

Met korting op productkosten is niets mis. Sterker nog: de AFM geeft aan dat het de rol is van adviseurs om te onderhandelen met de aanbieders en de voor de klant beste deal te sluiten. Onderhandelen over productkosten hoort daarbij en is juist één van de toegevoegde waarden van de adviseur. Het is duidelijk in het belang van de klant. Onze productkorting voldoet volledig aan de regels van het provisieverbod en de richtlijnen van de AFM. Elke aanbieder verleent soms productkortingen om nieuwe klanten te werven. Het is een gezond onderdeel van het onderhandelingsproces.     

Hoe komt zo'n productkorting tot stand? Een adviseur vraagt bij meerdere aanbieders een offerte op. Dat is in dit geval gezien de vergelijking ook gebeurd. Het is vervolgens de rol (en de taak) van de adviseur om alle aanbieders onder druk te zetten om hun tarieven aan te passen. In dit geval hebben wij uit commercieel oogpunt toegezegd de jaarlijkse administratiekosten in jaar 1 niet in rekening te brengen. Deze worden dus in ons systeem op 'uit' gezet. De vergelijking is door de adviseur opgemaakt. Waarom deze de term 'Welkomstvergoeding' en niet gewoon 'Korting' gebruikt, is ons ook niet duidelijk.

Mochten productkortingen in de toekomst verboden worden, stoppen wij daar vanzelfsprekend direct mee. Het lijkt ons echter bijzonder onwaarschijnlijk dat dit gaat gebeuren... dat betekent dat er niet meer onderhandeld kan worden voor een contract. En dat kan nooit in het belang van de klant zijn.

Concreet antwoord op jullie vragen:1. Klopt het dat Brand New Day een tegemoetkoming in de advieskosten geeft bij het afsluiten van een pensioenproduct?

Nee, dat klopt absoluut niet. Wij geven een korting op onze productkosten. Dat is onder het provisieverbod toegestaan. En uiteraard in het belang van de klant.  2. Is Brand New Day op de hoogte van het feit dat dit ook een vorm van provisie is?

Productkorting (die niet sturend is, zie de uitleg van de AFM) is geen provisie. Wij zijn ervan op de hoogte dat een tegemoetkoming in de kosten van het advies beslist niet toegestaan is.  

3. Is Brand New Day in het geval van dergelijke provisie van plan om hiermee te stoppen?


3. Is Brand New Day in het geval van dergelijke provisie van plan om hiermee te stoppen?

Het is zoals hierboven is uitgelegd dus niet op ons van toepassing. Productkortingen zijn legitiem en een normaal onderdeel van onderhandelingen. Mochten productkortingen worden verboden, stoppen wij daar uiteraard direct mee.