Wat is provisie en wat houdt het provisieverbod in?
In Radar wordt aandacht besteed aan het provisieverbod. Wat is provisie, waarom is hier een verbod op en hoe wordt dit verbod inmiddels omzeild? Lees het hier.
Provisie is een specifiek soort beloning in ruil voor verleende diensten. Het gaat hierbij vaak om financiële diensten zoals advies over bankproducten en verzekeringen. De provisie die de adviseur ontvangt, is een percentage van de omzet die de producten opleveren.Provisieverbod
Sinds 1 januari 2013 is het wettelijk verboden voor adviseurs van complexe financiële producten, hypotheken of uitvaartverzekeringen om nog provisie te ontvangen. De provisie wordt namelijk uitgekeerd door de instanties waarover zij advies geven. De ene instantie biedt een hogere beloning dan de andere. Dat prikkelt een adviseur om een product te verkopen waar veel geld aan te verdienen valt, in plaats van het product dat het beste is voor de klant. “Gratis"
“Gratis"
Vaak merkte de klant niets van de provisie. Het leek alsof het advies gratis was, maar dat was niet het geval. De kosten zaten namelijk vaak verstopt in de kosten voor het product zelf, bijvoorbeeld via een net wat hogere rente op het product. De adviseur kon daarmee een flinke bonus verdienen, en de klant betaalde vaak meer dan nodig.Het verbod omzeild
Ondanks het verbod blijkt dat provisies nog gewoon voortleven. Alleen heten ze anders: bijvoorbeeld ‘welkomstbonus’, ‘eerstejaarsadviesvergoeding’ of ‘overgangsbudget’. Het gaat hierbij om een vergoeding die de bank of verzekeraar aan de klant geeft, waarmee deze de adviseur kan betalen. De provisie wordt daarmee dus via de klant alsnog naar de tussenpersoon doorgeschoven. De klant zelf wordt daar niet beter van: door het verschil aan vergoeding wordt een adviseur nog altijd geprikkeld om vooral aan zijn eigen portemonnee te denken in plaats van die van de klant.