Ontwijken provisieverbod 'onwenselijk'

Het ontwijken van het provisieverbod door financiële ondernemingen als verzekeraars is 'onwenselijk'. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer.

Eind vorige maand bleek uit onderzoek van zakenwebsite Follow The Money, Tros Radar en Stichting Woekerpolisproces dat verzekeraars als Delta Lloyd, Brand New Day en Aegon via bijvoorbeeld welkomstbonussen aan nieuwe klanten het wettelijk provisieverbod proberen te omzeilen. Ze doen dat bij de verkoop van collectieve pensioenregelingen.

'Gewone' korting


Ook Aegon zou volgens het onderzoek het provisieverbod omzeilen, maar de verzekeraar ontkent dat ten stelligste. Aegon zegt geen provisie - direct of indirect - aan tussenpersonen te geven. Wel is het mogelijk dat klanten in de onderhandelingen met Aegon 'een gewone commerciële korting' krijgen zoals iedereen die kan bedingen.

Toezegging


'Gewone' korting

Toezegging

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft financiële instellingen daar inmiddels op aangesproken. De sector heeft toegezegd de werkwijze zo snel mogelijk aan te passen, aldus Dijsselbloem.

Het vorig jaar ingevoerde provisieverbod bepaalt dat verzekeraars tussenpersonen niet meer direct of indirect mogen betalen voor het aanbrengen van 'complexe' producten als pensioenregelingen.

Bron: ANP