Verjaring woekerpolis van de baan

Claims van mensen met een woekerpolis die zich hebben aangesloten bij een stichting of een collectief, kunnen niet meer verjaren. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.

De stichting of het collectief moet dan wel bezwaar maken tegen de verjaring. Als een claim verjaart, kan er geen beroep meer worden gedaan op schadevergoeding omdat het te lang geleden is dat de schade is ontstaan.Langdurig proces

Polishouders hoeven zich geen zorgen te maken dat er veel tijd in het proces gaat zitten indien een stichting bezwaar maakt tegen de verjaring. Meestal zorgen verzekeraars er voor dat processen over woekerpolissen heel lang duren en dat er veel geld in gaat zitten.

Het is van belang dat mensen zich op tijd aanmelden bij een collectief of stichting. Pieter Lijesen van de stichting Woekerpolisproces: ‘Meestal geldt er voor verjaring een termijn van vijf jaar nadat je hebt ontdekt dat het om een woekerpolis gaat. Wanneer dat is, is onderwerp van discussie, maar je zou kunnen zeggen vanaf het moment dat je een compensatievoorstel hebt ontvangen. De verzekeraars zijn in 2011 begonnen met het versturen van die brieven dus dat betekent dat vanaf 2016 er al polissen verjaard zijn.’De Hoge Raad

De Hoge Raad deed uitspraak in een zaak van de Vereniging van Effectenbezitters tegen Deloitte Accountants. De Hoge Raad heeft geen inhoudelijke uitspraak gedaan, maar antwoord gegeven op een zogenaamde prejudiciële vraag, een soort basisvraag over hoe de wet geïnterpreteerd moet worden. Deze uitspraak geldt dus ook voor vergelijkbare zaken, zoals de woekerpolisaffaire.

Bron: TROS Radar / Rechtspraak.nl