Verzoek woekerpolis Nationale-Nederlanden opnieuw afgewezen

Een nieuw verzoek van Nationale-Nederlanden (NN) om twee klachtzaken over woekerpolissen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) op te schorten, is dinsdag afgewezen.

De geschillencommissie van Kifid verwijst in haar besluit naar een tussenuitspraak van september vorig jaar in een verwante klachtzaak. Volgens de commissie bevat het nieuwe aanhoudingsverzoek van Nationale-Nederlanden 'geen argumenten die tot een ander oordeel moeten leiden'.

Nationale-Nederlanden hangt mogelijk een claim van zo'n 3 miljard euro boven het hoofd, vanwege het verzwijgen van kosten van beleggingsverzekeringen. De verzekeraar wil de voortgang van de klachtzaken uitstellen in afwachting van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Maar de geschillencommissie van Kifid wil hier niet op wachten, omdat het nog maar de vraag is of die uitspraak relevant is.

Op dit moment onderzoekt een actuaris in opdracht van de commissie hoeveel Nationale-Nederlanden een gedupeerde klant precies zal moeten compenseren.

Een woordvoerder van Nationale-Nederlanden reageert teleurgesteld. De verzekeraar, onderdeel van ING, overweegt om in hoger beroep te gaan bij de commissie van beroep van Kifid.

Adriaan de Gier, de advocaat die de klagende klant en enkele duizenden andere gedupeerden verenigd in de stichting Wakkerpolis bijstaat, zegt dat Nationale-Nederlanden voortdurend probeert tijd te rekken. Maar hij rekent erop dat de verzekeringsreus vroeg of laat over de brug moet komen.

Volgens De Gier zijn er van 1992 tot 2008 naar schatting 500.000 van de betreffende beleggingspolissen verkocht. Elk zou goed zijn voor zo'n 6000 euro aan schadevergoeding, aldus de advocaat.Uitzending woekerpolissen

Begin 2012 besteedde Radar in de uitzending aandacht aan Woekerpolissen. Dit ging over de extra kosten die in rekening worden gebracht van bij het opzeggen van beleggingsverzekeringen.

Bron: ANP