Reactie Vodafone
Naar aanleiding van de uitzending over mobiel bereik heeft provider Vodafone onderstaande reactie gegeven.
Op maandag 6 januari 2014 besteedde het consumentenprogramma Tros Radar aandacht aan het mobiel bereik in Nederland. Hieronder onze reactie daarop.
Vodafone streeft naar een optimale dekking, capaciteit en snelheid voor zoveel mogelijk mensen in Nederland. Daar waar wij dit voor korte of lange tijd niet kunnen bieden, proberen we de gevolgen voor klanten zoveel mogelijk te voorkomen. Het beleid van Vodafone is daarom gericht op het volgende.Het bieden van een optimale netwerkervaring.Het uitvoeren van netwerkkwaliteitsmetingen:
- metingen vanuit taxi’s die 24/7 door Nederland rijden;
- metingen door derde partijen
- uitvoeren van testen vanuit het Vodafone Service Management Center (SMC);
- verzamelen van klantenfeedback.
metingen vanuit taxi’s die 24/7 door Nederland rijden;
- uitbreiden en afstemmen van netwerkapparatuur en telefoonmasten
- voortdurend moderniseren van het netwerk (bijvoorbeeld activeren 4G);
- testen van nieuwe technologie (bijvoorbeeld small cells);
- preventief opsporen van verstoringen vanuit het Vodafone SMC.
- lokale overheden;
- bewoners.
- bekijken van actuele lokale dekking tijdens het verkoopproces.
- recht van retour als lokale dekking ontoereikend is.
Een whitespot is een gebied waar klanten buitenshuis structureel niet kunnen bellen vanwege onvoldoende dekking/bereik. Deze gebieden kunnen overal voorkomen, zelfs in steden met veel mobiele-telefoonmasten. Ook bijvoorbeeld in het grensgebied, omdat mobiele operators zich aan Europese afspraken moeten houden en zendinstallaties niet te hard in de buurt van de grens mogen laten ‘zenden’.
Er zijn een aantal belangrijke oorzaken voor het ontstaan van whitespots.
- De afstand: netwerkbereik is afhankelijk van de afstand tussen de locatie en de mobiele-telefoonmasten van het netwerk. Als de afstand groter is, wordt het bereik minder.
- Andere gebouwen, de locatie (bijvoorbeeld in een souterrain of torenflat) of de nabijheid van heuvels, bebost gebied en valleien. Dit kan allemaal van invloed zijn op je mobiele bereik.
- De kwaliteit van de antenne in de mobiele telefoon: de ene telefoon pakt netwerksignalen beter op dan de andere.
Vodafone moet zich houden aan Europese wetgeving en mag zendinstallaties niet te hard in de buurt van de grens laten zenden en kan ook niet alle beschikbare frequenties inzetten. Het uitbreiden van het netwerk in de grensregio binnen de wettelijke kaders is een complexe opgave en kan helaas gevolgen hebben voor de kwaliteit van het mobiele netwerk in dat gebied.
Mobiele telefoons zijn standaard zo ingesteld dat zij automatisch verbinding maken met de netwerken die beschikbaar zijn en het sterkste signaal bieden. Mobiele telefoons kunnen in de grensstreek dus kiezen voor het eventuele sterker signaal van een Belgisch of Duits netwerk. Vodafone klanten die in het grensgebied wonen kunnen met Blox Voordeel Buurlanden gebruik maken van een Belgisch of Duits netwerk tegen hetzelfde tarief als in Nederland.Op welke manier meet en verbetert Vodafone de kwaliteit van het netwerk?
De netwerkkwaliteit wordt onder andere gemeten door taxi’s die – met door Vodafone ingebouwde meetapparatuur – door Nederland rijden en 24 uur per dag mobiele diensten testen. Daarnaast wordt het netwerk dag en nacht gemonitord en geanalyseerd vanuit het kloppend hart van Vodafone: het Service Management Center (SMC). Op die manier wordt inzichtelijk op welke locaties in Nederland dekkingsgaten vallen of waar de netwerkkwaliteit ontoereikend is. Vervolgens plant Vodafone verbeteringen in het netwerk. Dat kan door het anders afstellen van zendapparatuur, maar ook bijvoorbeeld door het uitbreiden van mobiele telefoonmasten. Aan de hand van de resultaten van de kwaliteitsmetingen, ondersteund door grafische kaarten met verschillende demografische gegevens, wordt gekeken waar zendinstallaties zo efficiënt mogelijk ingezet kunnen worden. Ook gebruikt Vodafone klantenfeedback om te kijken of er extra locaties bij gepland moeten/kunnen worden die niet zijn voorzien in het reguliere proces. Op korte termijn introduceert Vodafone een mobiele app waarmee klanten snel en gemakkelijk netwerk feedback kunnen geven.Dekking verbeteren
Klanten die in een whitespot of in het grensgebied wonen en binnenshuis verminderde dekking ervaren, kunnen deze verbeteren door het plaatsen van een zogenaamde SignaalPlus.
De SignaalPlus is een kleine antenne die ontworpen is om in een woonhuis of kleine bedrijfsomgeving te plaatsen en is via een vaste breedbandverbinding verbonden met het netwerk van Vodafone. De antenne heeft een bereik van 30 tot 100 meter en biedt daarmee een oplossing voor klanten die in huis geen bereik hebben.Hoe besluit Vodafone waar een mast geplaatst wordt?
Voor het bijplaatsen van een mobiele-telefoonmast is Vodafone afhankelijk van regelgeving. We werken hiervoor nauw samen met onder andere lokale overheden, inwoners en andere belanghebbenden, waardoor het uitbreidingstraject complex en langdurig van aard kan zijn. Technische eisen en (inter)nationale regelgeving bepalen in hoge mate waar antenne-installaties kunnen worden geplaatst. Zo zijn er regels die bepalen of een antenne-installatie past in het straatbeeld en regels die de veiligheid en gezondheid van omwonenden waarborgen. Gemiddeld duurt het bijplaatsen van een mobiele telefoonmast 12 tot 18 maanden.