Vodafone blundert met klantgegevens

Adresgegevens en telefoonnummers van tienduizenden klanten van telecombedrijf Vodafone zijn onbedoeld gepubliceerd in de papieren en elektronische telefoongids en opgenomen in de bestanden van nummerinformatiediensten.

De blunder is eind januari ontdekt, maar pas vandaag door Vodafone naar buiten gebracht. Het is het gevolg van technisch en menselijk falen, aldus het bedrijf. Door de fout zijn de gegevens van klanten die het niet wilden wel doorgegeven aan gids en nummerinformatiediensten en omgekeerd.Blijvend in het telefoonboek

Het gaat volgens Vodafone in totaal om ruim 91.000 particuliere en kleine zakelijke klanten, van wie het merendeel onbedoeld is opgenomen in gidsen en bestanden. Hun gegevens zijn inmiddels verwijderd bij de digitale telefoongids en de nummerinformatiediensten zoals 1888. In de papieren gids kunnen nog wel gegevens staan van circa 30.000 klanten die dat niet willen.

Gratis ander nummer


Gratis ander nummer

Vodafone heeft de getroffen klanten vrijdagmiddag zo veel mogelijk per sms geïnformeerd. Zij krijgen ook een persoonlijke brief met uitleg. Op verzoek krijgen zij gratis een ander telefoonnummer. Het telecombedrijf belooft 'een goede oplossing' in het geval klanten door de fout in problemen zijn gekomen. Of dat ook financiële compensatie kan zijn, valt in dit stadium nog niet te zeggen, zei een woordvoerder.

Fout in het systeem


Fout in het systeem

De betreffende klanten zijn tussen december 2012 en januari 2014 aangesloten via een nieuw administratiesysteem. Dat systeem registreert automatisch welke klant zijn gegevens wil publiceren. Dat gebeurt alleen als hij dat zelf actief aangeeft. Wie dat niet doet, komt niet terecht in gids of bij nummerinformatiediensten. Het systeem deed echter precies het omgekeerde.

Door het stof


Door het stof

Medewerkers van Vodafone hadden dit te laat in de gaten, ondanks een aantal individuele klachten dat was binnengekomen. Bestuursvoorzitter Rob Shuter van Vodafone Nederland gaat diep door het stof. 'Dat had niet moeten gebeuren. Hoewel de fout inmiddels is hersteld, hebben we het vertrouwen van klanten beschaamd. Dat vind ik heel erg', schrijft hij vrijdagmiddag in een blog op de website van Vodafone.

Bron: ANP