Recept: Blauvado-taart

blauvado-taart-23112020-780.jpg

Dit is een recept van JJ Healthy Lifestyle Clinic voor een blauvado-taart, lekker als zoetigheid. Het recept valt onder het 'whole food plant based'-voedingsmodel. Het is een recept naar aanleiding van de uitzending over hoge bloeddruk. 

Dokters van Morgen over hoge bloeddruk

Dokters van Morgen besteedde aandacht aan (de gevolgen van) een hoge bloeddruk. Diëtist Jennifer Plein begeleidt deelnemers Durk en Janny, die te maken hebben met een hoge bloeddruk waarvoor ze medicatie krijgen. In de uitzending laten zij zien dat je met een whole food plant based-model kunnen stoppen met die medicijnen. Hieronder vind je een recept van Jennifer Plein. In dit artikel legt Plein meer uit over het voedingspatroon. Let op: stop / verminder nooit je medicatie op eigen initiatief. Overleg altijd met je arts. Hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken en behandelingen kennen.

Voor 8 stukken

Ingrediënten

Voor de taartbodem:

  • 1 kopje rauwe amandelen 
  • 1 kopje dadels, ontpit
  • 2 eetlepels ongezoete geraspte kokos 

Voor de vulling:

  • 10 gram bevroren bosbessen 
  • 10 dadels, ontpit en gehakt 
  • 4 - 5 bananen 
  • 1 rijpe avocado, ontpit en geschild 
  • 1 theelepel ongezoete geraspte kokos 

Bereidingswijze

Maak de taartbodem door de amandelen te blenderen in een keukenmachine en verwerk tot zeer fijne poeder. Voeg de dadels tot het goed gemengd is. Haal het mengsel nu uit de keukenmachine en kneed het geheel met de hand en voeg de geraspte kokos toe. Voeg er een kleine hoeveelheid water aan toe als het nodig is het mengsel bij elkaar te houden. Druk het deeg in een bakblik van 22 cm, om de bodem van de taart te vormen. 

Om het vullen, plaats alle ingrediënten van de vulling, behalve kokos, in een krachtige blender en meng tot een gladde massa. Giet het mengsel over de taartbodem. Bestrooi het met de kokosrasp. Dek af en vries het ten minste 5 uur in de diepvries voor het opdienen.