Whole food plant based: diëtist Plein vertelt over voedingsplan en leefstijlaanpassingen

wfpb-jennifer-23112020-780.jpg

Durk en Janny, deelnemers uit de uitzending over hoge bloeddruk, eten volgens het voedingsplan 'whole food, plant based' (WFPB). Wat houdt dat in? Dokters van Morgen spreekt met diëtist en voedingskundige Jennifer Plein. Plein begeleidde de deelnemers Durk en Janny tijdens de opnames van Dokters van Morgen.

De term 'whole food' betekent eigenlijk: de niet-geraffineerde vorm van voedsel. 'Dus ook vooral voor "niet ultra-bewerkt" voedsel, zoals koekjes, chocola, worst, nuggets, chips, ontbijtcereals enzovoort. De term staat niet voor 'zonder' koolhydraten, alswel voor de volle koolhydraten. "Plant based" betekent plantaardige voeding.'

Dokters van Morgen over een hoge bloeddruk

Janny en Durk kampen al jaren met een hoge bloeddruk. In de uitzending vertellen ze hoe zij, met een (WFPB-voedingsmodel, kunnen stoppen met medicatie voor hun hoge bloeddruk. Hun diëtist en voedingskundige Jennifer Plein vertelt in dit artikel hoe ze te werk gingen. Let op: stop / verminder nooit je medicatie op eigen initiatief. Overleg altijd met je arts.

Zoveel mogelijk vezels

Plein: 'Je eet eigenlijk zoveel mogelijk vezels. Je kunt dan denken aan: groenten, vruchten, peulvruchten, noten'. Volgens het voedingsplan dat Durk en Janny hebben gevolgd is het ook heel belangrijk voldoende water te drinken, in ieder geval minimaal twee liter per dag.

Plein heeft er bij Durk en Janny op gelet dat zij geen zout meer namen, dat van belang als je je bloeddruk wil verlagen. Suiker is ook uit den boze, maar daar hadden Durk en Janny al niet zoveel behoefte aan.

En hoewel WFPB het uitgangspunt was voor Durk en Janny, heeft Plein hen niet verplicht strikt volgens die voorschriften te leven. Als iemand erin slaagt de leefstijl enigszins aan te passen, dan wordt dat al als winst gezien.

Kwestie van maatwerk

Volgens Plein is het daarom ook vooral een kwestie van maatwerk: hoe woont iemand, wat doet iemand voor zijn werk, hoe eet iemand nu? Plein adviseert om een diëtist in te schakelen als je aan de slag wil met de 'whole food plant based'-methode. Die kan namelijk met al die facetten rekening houden.

Plein benadrukt ook dat het nooit een kwestie is van alleen voeding: wil je resultaat halen, een lagere bloeddruk dus bijvoorbeeld, dan zul je moeten kijken naar je gehele leefstijl: dus ook aandacht voor een goede nachtrust en zo min mogelijk stress.

Plein besluit met een goed advies: 'Tijd doorbrengen in de natuur en genoeg bewegen zijn zo belangrijk!'. Deelnemer Janny besloot iedere dag een uur in het bos te gaan wandelen. En daar plukt ze de vruchten van, denkt Plein.