Rechtsbijstandverzekering

Ruim drie miljoen Nederlanders hebben een rechtsbijstandverzekering. Die is bedoeld als bescherming wanneer je te maken krijgt met een juridisch geschil. Maar hoe goed behartigt de verzekeraar jouw belangen?

De juristen die de maatschappij inzet willen wel héél graag schikken. En het is de vraag of het überhaupt wel zin heeft een rechtsbijstandverzekering te hebben.

Rechtsbijstand door de overheid

Veel mensen hebben nameljk helemaal geen baat bij een rechtsbijstandverzekering. Wanneer je onder een bepaalde inkomensgrens zit heb je namelijk recht op financiele bijstand door de overheid. Die grens is 21800 voor alleenstaanden en 36800 voor gedeelde huishoudens.

Je hoeft in dat geval alleen maar een eigen bijdrage tussen de 196 en 823 euro te betalen. De rest van de rechtsbijstand wordt vergoed.

Koste wat kost binnenshuis houden

Als je boven die inkomensgrens zit is het ook goed om te beseffen welke rechtsgebieden afgedekt worden door je verzekering. Krijg je bijvoorbeeld te maken met strafrecht, dan ben je niet verzekerd tegen de kosten die je hiervoor maakt. En ook bij een scheiding moet je dan gewoon zelf bijbetalen. Mediation vergoed door je rechtsbijstandverzekering? Ho maar!

En als je dan je rechtsbijstandverzekering moet aanspreken, is het nog niet zeker of je daarmee echt geholpen bent. Veel verzekeraars proberen de zaken namelijk koste wat kost binnenshuis te houden, in behandeling bij de eigen jurist. Dit terwijl je als klant recht hebt op een zelfgekozen advocaat die door je verzekeraar uitbetaald wordt.

De klant op de elfde plek

Radar krijgt veel berichten van consumenten en advocaten die merken dat er alles aan gedaan wordt om het dossier bij de verzekeraar te houden. En als dat lukt, wordt er meestal een snelle oplossing gezocht in de vorm van een schikking. Op zich niets verkeerd, maar het moet niet het uitgangspunt zijn.

Advocaat Arno van Deuzen: 'Het lijkt wel zo te zijn dat een schikking op plek 1 tot en met 10 komt en de klant pas op plek 11. Inhoudelijke dossierbehandeling is onder de maat bij rechtsbijstandverzekeraars, en daarmee ook de kwaliteit.'

Zijn collega Casimir Vink legt uit waarom verzekeraars baat hebben bij een schikking. 'Als een zaak niet uitbesteed wordt aan een externe advocaat hoeft er niet uitbetaald te worden. Het werk wordt dan door de eigen juristen gedaan en als een rechtsgang wordt voorkomen blijft er dus meer geld in kas. Het is simpelweg geen geld uit de verzekeringspot laten ontsnappen en de winst vergroten', aldus Vink.

Forumreacties

58
  • Door Radar

Ruim drie miljoen Nederlanders hebben een rechtsbijstandverzekering. Die verzekering is bedoeld als bescherming wanneer je te maken krijgt met een juridisch geschil. Maar hoe goed behartigt de verzekeraar jouw belangen? De juristen die zij inzetten willen wel héél graag schikken. En het is de vraag of het überhaupt wel zin heeft een rechtsbijstandverzekering te hebben. Maandag 5 december in Radar, 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door witte angora

Nou sorry, met de auto ben ik alleen WA verzekerd en een aanvullende rechtsbijstandsverzekering. En wat was ik er blij mee toen ik schade had! Heeft me toch een flink bedrag opgeleverd. Niet alleen voor de auto, maar ook voor de rugklachten die daardoor ontstonden. Was weliswaar geen blijvende schade, maar een flinke financiële compensatie was wel zo prettig.

  • Door john18

Ik heb zelf redelijk goede en slechte ervaring met rechtsbijstand. Het ligt totaal aan de situatie. Meestal moeten ze overleggen of zeggen ze dat het niet haalbaar is maar proberen het toch. Naar mijn ervaring is letselschade redelijk slecht geregeld i.v.m. opleiding. Ik zal toelichten. Een advocaat of jurist hoeft geen specifieke opleiding te hebben om letselschadezaken te doen. Je hoeft zelfs geen jurist te zijn. Je moet het dus treffen als je iemand krijgt die ervaring of de benodigde kennis daarvan heeft. Je kunt wel een opleiding volgen maar die zal je zelf moeten doen of door de rechtsbijstand worden aangeboden wat veel geld kost. Naar mijn weten hebben rechtsbijstand verzekeraars een afspraak met verzekeringsmaatschappijen. Elke letselschade zaak die ze behandelen krijgen ze een x bedrag vergoed en geen cent meer of minder ongeacht de tijd die ze eraan spenderen. Zaken lopen meestal tussen de 2 en 5 jaar maar kan oplopen. Dus dat kost rechtsbijstand veel geld en zijn dus voor het snel schikken ten kosten van de klant. Daarom is het verstandig dat daar verandering in komt. Aan de andere kant zijn ze goed voor schuld erkenning te halen. Daarna als je erkenning hebt kun je kosteloos naar een gespecialiseerde letselschadebureau gaan. Dat heb ik gedaan met goede resultaten. Bij andere zaken waar het niet tegen verzekeraars gaat is het goed naar mijn ervaring.