Rechtszaak tegen borstimplantatenbedrijf Allergan van start

Allergan.jpg

1 december 2023 begint de rechtszaak tegen borstimplantagenbedrijf Abbvie (voorheen Allergan). Vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann eist een schadevergoeding voor vrouwen die implantaten van dit merk hebben, omdat de implantaten de kans op lymfeklierkanker verhogen. 

Wat speelt er?

In 2018 moest Farmaceut Allergan hun populaire borstimplantaten van de Europese markt halen, omdat is aangetoond dat zij het risico op een vorm van lymfeklierkanter vergroten. 

Het gaat om 'getextuurde' implantaten. Dat zijn implantaten met een ruw oppervlak. Allergan nam geen verantwoordelijkheid voor de vrouwen die deze borstimplantaten al hadden en reageerde niet op oproepen om schadevergoeding uit te keren. 

Rechtszaak van start

Vandaar dat Bureau Clara Wichmann in december 2022 een rechtszaak tegen Allergan is gestart. Dit doen zij namens de 60.000 vrouwen in Nederland die met deze implantaten rondlopen. 

Bureau Clara Wichmann eist dat Allergan een massaclaim van 900 miljoen euro aan de gedupeerden betaalt. Op 1 december 2023 vindt een zitting plaats, waarna een uitspraak volgt. 

Radar over de borstimplantaten

Radar besteedt al jaren aandacht aan deze zaak. Zo besteedden we in 20219 al aandacht aan het feit dat de implantaten lymfeklierkanker kunnen veroorzaken en aan het feit dat deze borstimplantaten niet verboden werden

In december 2022 hadden we Anniek de Ruijter, directeur van Bureau Clara Wichmann, in de studio voor een uitgebreide toelichting over de rechtszaak. 

Aanmelden massaclaim

Heb of had jij getextureerde borstimplantaten van Allergan? Dan  kun je je nog steeds aanmelden bij Bureau Clara Wichmann zolang de rechtszaak loopt. In principe doe je automatisch mee, maar als je je aanmeldt wordt je op de hoogte gehouden van het verloop van de zaak. aanmelden kan op siliconenzaak.nl