Reclame voor tandenbleekmiddel is overal: werkt het?

tanden.jpg

In een populaire TikTok smeert een jonge vrouw een lichtpaarse substantie op haar tanden. En wat blijkt? Haar tanden zien er meteen stralend wit uit. Is dit echt? En hoe kan het dat zulke reclames zo geloofwaardig overkomen? Radar spreekt met Albert Feilzer, hoogleraar integrale tandheelkunde, verbonden aan de ACTA. En Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam.

Overspoeld door reclame op sociale media

Open een willekeurige sociale media-app en je wordt meteen bedolven onder reclames. Van gummibeertjes om af te vallen tot aan het genoemde tandenbleekmiddel: je kunt het zo gek niet bedenken, of je scrolt er wel voorbij. De reclames komen vaak betrouwbaar over. Maar is wat ze laten zien ook écht te vertrouwen? Met andere woorden: werkt een middel zoals de tandenbleekgel wel echt?

Dit zegt de hoogleraar tandheelkunde

“De originele advertentie bevat geen bekend tanden blekend middel”, laat Albert Feilzer meteen weten. “Als de substantie een licht paarse of blauwe kleur heeft, kan het ook als een kleurenfilter werken. Hierdoor wordt de gele tint van een tand geblokkeerd, waardoor de tand witter lijkt. Als het van de tand wordt gepoetst, krijgen de tanden waarschijnlijk weer de originele kleur.” Werken doet het dus niet echt, maar hoe zit het met de schadelijkheid? “Dit middel bevat glycol. Alleen mensen met een vrij zeldzame allergie reactie kunnen hierop reageren.”

Waarom werkt deze reclame wèl?

Dan door naar hoe de reclame werkt. Zoals al gezegd komen ze betrouwbaar over. Waar zit dat ‘m in?  De reden dat zulke reclames goed werken heeft alles te maken met ‘modelling proof', laat Van den Putte weten. “Je ziet meteen het resultaat. Dit maakt het geloofwaardig. 

Bij dit soort producten laten mensen zich makkelijker beïnvloeden door mensen die op jou lijken; een ‘persoon als ik’. Dit kan bijvoorbeeld doordat je dezelfde sekse hebt of tot dezelfde leeftijdscategorie behoort. Als de persoon, waarmee jij jezelf identificeert, een product leuk vindt, dan roept dat het gevoel op dat jij dit product ook wilt testen of hebben.” 


Hoe krijg je wittere tanden?

Het is dus zeker niet gek dat mensen zich laten verleiden door deze advertentie, ook al werkt het product zelf niet per se. Wil je toch wittere tanden? Dan heeft Feilzer het volgende advies: “stralend witte tanden zijn meestal vals. In het algemeen adviseer ik geen wittere tanden tenzij er sprake is van een extreme verkleuring. De meeste mensen kunnen hun geld beter besteden aan het duurzaam onderhoud van hun gebit.”

Wil jij ook de gratis  Radar-nieuwsbrief ontvangen?  Meld je hier aan.