Regel deze financiële zaken nog dit jaar voor voordeel in 2018
Wist je dat je het best dit jaar nog postzegels kan kopen? Die worden volgend jaar namelijk duurder. Of dat je kleine schulden het best dit jaar nog kan aflossen? Zo zijn er allerlei financiële zaken die je dit jaar nog moet regelen waar je volgend jaar voordeel van hebt. We zetten 12 financiële zaken onder elkaar die jij dit jaar nog moet regelen.
Er gaat een hoop veranderen volgend jaar op financieel vlak, maar je kan nu al maatregelen nemen om te voorkomen dat je volgend jaar teveel betaalt.
Extra aflossen op je hypotheek
Het is verstandig om extra af te lossen op je hypotheek. Daarmee verminder je je vermogen in box 3 van de belastingaangifte. De spaarrente is historisch laag en het aflossen van je hypotheek kan voordeliger zijn dan sparen. Hoeveel je boetevrij mag aflossen verschilt per hypotheekverstrekker. Meestal is er een maand opzegtermijn, maar er zijn ook verstrekkers die geen opzegtermijn hanteren. 'ABN Amro, Centraal Beheer Achmea, Florius, ING Bank, Llloyds Bank, MoneYou, Nationale Nederlanden, NIBC en Woonfonds hanteren geen opzegtermijn', zegt Jeroen Wolfsen van vergelijkingssite MoneyWise. Je totale hypotheekschuld wordt lager door extra af te lossen, maar ook je maandlasten. Nadeel: je eigen financiële buffer wordt kleiner.
Koop of verkoop je huis voor 1 januari
Sta je op het punt een huis te kopen? Regel dan de koop en notariële levering voor 1 januari 2018. Je hoeft dat dan niet als vermogen op te geven in box 3. Ga je verkopen? Stel de levering dan uit tot na 1 januari, want dan telt de overwaarde niet mee voor de vermogensheffing.
Weinig verdiend? Vraag belasting terug!
Mensen die het afgelopen jaar minder dan 14.950 euro hebben verdiend en de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt kunnen zich melden bij de Belastingdienst. Je kan dan mogelijk je betaalde belasting terugvragen. Daarvoor kan je een aangifte indienen bij de Belastingdienst.
Dit mag je per jaar schenken
Per kind mag je 5320 euro belastingvrij schenken. Daarmee bespaar je later op de erfbelasting en tegelijkertijd verlaag je nu je vermogen in box 3. Meer dan 5320 euro betekent dat je 10% belasting moet betalen. Aan kleinkinderen, broers en zussen mag je maximaal 2129 euro schenken, per jaar.
Er is een eenmalige verhoogde schenkvrijstelling van 100.000 euro voor kinderen tot veertig jaar. Dat geld is bedoeld ten behoeve van een eigen woning. Veel woningeigenaren hebben een lagere hypotheekschuld door een belastingvrije schenking van 100.000 euro.Leestip: waar moet je op letten als je een huis voor je kind koopt?
Persoonlijke lening of krediet?
Jeroen Wolfsen zegt dat je die lening het best kan aflossen. 'Anders betaal je aan de ene kant vermogensbelasting over je spaargeld en aan de andere kant een hoge rente over je lening.' Je mag leningen in mindering brengen op je vermogen, maar er is een drempel van 3000 euro.
Hoeveel vermogen mag je belastingvrij hebben?
Wie op 1 januari 2018 meer dan 25.000 euro op zijn of haar rekeningen heeft staan moet daarover een vermogensrendementsheffing betalen. Deze vermogensbelasting geldt voor de totale waarde van je bankrekeningen. 'Dat is heel weinig hoor', zegt Wolfsen. 'Bij 26.000 euro betaal je vermogensbelasting over 1000 euro. Dat is zo'n acht euro. Bij 50.000 euro vermogen betaal je 215 euro belasting.
Als je vermogen hebt kan dat gevolgen hebben als je huur- of zorgtoeslag ontvangt. Alleenstaanden met meer dan 30.000 euro vermogen, krijgen geen huurtoeslag meer. Bij zorgtoeslag ligt dat op 113.415 euro.
Boetevrij inkeren?
Bij zwart geld is de Belastingdienst niet op de hoogte dat je dit geld beschikt. Vaak staat dit op een bankrekening in het buitenland waardoor het niet meetelt voor eventuele vermogensbelasting. 'Vanaf 1 januari betaal je een boete van 300% over de verschuldigde belasting, in 2017 is dat nog 120%. Mede dankzij de Panama Papers is de maximale hoogte van die boete met ingang van 2016 verhoogd van 60% naar 120% in 2017 en zelfs 300% in 2018.'
Hypotheekrente vooruitbetalen?
Het vooruitbetalen van de hypotheekrente zorgt voor een lager vermogen in box 3, maar is ook fiscaal aantrekkelijk doordat de hypotheekrenteaftrek steeds verder beperkt wordt. Het kan tot een half jaar vooruit. Uit een recente uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) inzake de Rabobank blijkt dat de Rabobank vooruitbetaling moet accepteren. In de voorwaarden stond niet dat het niet mag. Vraag dit aan je bank en als ze zeggen dat het vooruitbetaling niet accepteert, vraag dan waar dat in de voorwaarden staat. Lees hier de uitspraak van het Kifid.
Beëindiging regeling restschulden
Met deze regeling kon je bij de verkoop van je huis met een restschuld, de rente van de financiering van de restschuld aftrekken van de fiscus. De regeling verdwijnt per 1 januari 2018. Stel, je hebt een hypotheek van 200.000 euro. Je verkoopt je huis voor 180.000 euro, de restschuld is 20.000 euro. Je koopt een nieuw huis met een hypotheek van 250.000 euro. Die 20.000 euro heb je niet liggen en financier je mee. De rente daarover kan je niet meer aftrekken van de belasting.
Alledaagse producten duurder
Sommige hele gewone dingen worden duurder, omdat de btw erop stijgt, van 6% naar 21%. Dat zijn producten zoals geneesmiddelen zonder recept, maar ook tandpasta, zonnebrandmiddeltjes, mondwater, insectenspray en antiroosshampoo. Ook postzegels worden elk jaar duurder. Niet door een stijging van de btw, maar omdat PostNL elk jaar de prijs opkrikt. Koop dat soort producten dit jaar en bespaar nu nog.
Jaarruimte voor lijfrente
Speciaal voor mensen met een pensioengat is het mogelijk om je geld uit box 3 te gebruiken voor een lijfrente. Dat kan door banksparen. Bereken vooraf wat je jaarruimte is en stort niet meer dan die jaarruimte, want alles dat je meer stort mag je niet verrekenen met de inkomstenbelasting.Leestip: lijfrente laten uitkeren? Let op de fiscus!
Wat te doen met spaargeld?
Heb je veel spaargeld, maar heb je er niet echt een doel voor? Geef het dan uit aan een mooie nieuwe auto, ga lekker op vakantie of koop die grote televisie dit jaar nog.