Reis jij dit jaar buiten de Europese Unie? Voorkom onverwachte teleurstellingen met deze paspoorttip!

13052022-paspoort-reizen.jpg

Na twee jaar vertoeven in eigen land ein-de-lijk weer naar het buitenland in de zomer. Zon, zee… Paspoort niet geldig? Maar je paspoort verloopt toch pas in september? Veel landen buiten de Europese Unie vereisen echter dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst of zelfs bij vertrek uit het land. Gelukkig is Radar er om je op tijd te waarschuwen, voordat je vakantie in het water valt. 

De wachttijden bij gemeenten lopen flink op. Zo meldde het AD begin april dat je in Den Haag wel twaalf weken kunt wachten op een afspraak om je paspoort te verlengen. Mocht je deze zomer dus naar het buitenland vertrekken, is het verstandig om tijdig na te gaan wat de legitimatie-eisen zijn van jouw vakantiebestemming. 

Gaat de reis naar Duitsland, Italië of Spanje, dan is het enkel belangrijk dat je paspoort of ID-kaart in ieder geval nog geldig is tot en met je terugkomst in Nederland. Bij andere landen kan het echter zijn dat die vervaldatum minimaal zes maanden na vertrek uit je vakantiebestemming moet zijn. 

Zes maanden geldig bij aankomst én vertrek

In onder andere China, Cuba, India en de Malediven moet je paspoort bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig zijn, anders kom je het land echt niet in. De Dominicaanse Republiek, Egypte, Kenia en Thailand zijn nog strenger. Daar moet de vervaldatum bij vertrek uit het land minimaal zes maanden in de toekomst liggen. 

De genoemde landen zijn slechts een paar voorbeelden. Raadpleeg altijd de ambassade of het consulaat van je reisbestemming voor de meest actuele inreisregels.

Bron: Rijksoverheid, Zoover