Reisadvies Rusland aangescherpt, vluchten geschrapt

schiphol rusland.jpg

Het reisadvies voor Rusland is zaterdagavond aangescherpt. Het hele land is nu oranje gekleurd, wat inhoudt dat mensen wordt geadviseerd er alleen naartoe te gaan als het strikt noodzakelijk is. Voor het gebied langs de Oekraïense grens en de Noord-Kaukasus (Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië) geldt al een tijdje een rood reisadvies: niet reizen. Dat is onveranderd.

De aanscherping heeft te maken met de Russische invasie van Oekraïne. Daardoor "is de situatie in Rusland onzeker", aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

KLM schrapt alle vluchten

Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt de komende zeven dagen niet naar of over Rusland, laat een woordvoerder weten. Voor vluchten over Rusland worden alternatieven gezocht. Mogelijk gaan die over het Midden-Oosten. Wekelijks gaan er negentien vluchten naar Rusland, aldus de woordvoerder.

Er gelden sancties tegen Rusland, waardoor er geen reserveonderdelen voor vliegtuigen naar het land mogen. Dat geldt ook voor onderdelen voor eigen gebruik. Ook als een vliegtuig over Rusland op weg is naar een andere bestemming, zou een noodlanding om deze reden niet mogelijk zijn. "Dat betekent dat wij niet meer kunnen garanderen dat vluchten naar en over Rusland veilig terug kunnen keren", aldus de maatschappij.

Ook andere maatschappijen annuleren vluchten

Het ministerie wijst erop dat behalve KLM ook andere luchtvaartmaatschappijen de komende week alle vluchten naar en over Rusland hebben geannuleerd. Wie een vliegreis had geboekt, kan het beste contact zoeken met de vliegtuigmaatschappij.

Bron: ANP