background branding

Reisbranche lanceert eigen platform voor reisadvies, recensies en tips

20122021Reisadvies.jpg

De reisbranche komt met een eigen platform voor reisadviezen. Op reisadvies.nu kunnen reizigers informatie vinden samengesteld uit diverse bronnen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en wetenschappelijk instituut Johns Hopkins, dat besmettingsdata wereldwijd bijhoudt. 'Omdat de overheid niks doet met onze kritiek, bieden we nu zelf een alternatief aan', zegt initiatiefnemer Joshua van Eijndhoven van reisorganisatie Voja Travel.

Reisadvies.nu baseert zich ook op de veiligheidsadviezen van internationale overheden van andere landen en inreisinformatie van luchtvaartmaatschappij KLM en IATA, de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart. De website publiceert daarnaast ervaringen van reizigers via een soort recensiemodel, net als informatie van andere reisorganisaties en lokale autoriteiten. Ook geeft de website tips over reisverzekeringen. 'We vinden het belangrijk dat de reiziger zelf een afweging maakt', zegt Van Eijndhoven.

Geel reisadvies na vier voorwaarden

Reisadvies.nu zegt landen pas een geel reisadvies te geven na vier voorwaarden: als duidelijk is dat je 'veilig en fijn kunt reizen zonder veel restricties', dat mensen er verzekerd op reis naartoe kunnen, dat er voldoende zorgcapaciteit is op de bestemming en dat kwetsbare groepen in het land beschermd zijn door vaccinatie.

81 ondernemingen sloten zich bij het initiatief aan

In totaal hebben 81 kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen, die veelal reizen buiten de Europese Unie organiseren, zich bij het initiatief aangesloten. Grote reisorganisaties zoals de ANWB, Corendon en TUI, hebben zich niet aangesloten, maar Van Eijndhoven hoopt daar wel op. De 81 organisaties verloren begin december een kort geding, waarin ze eisten dat de Nederlandse overheid de reisadviezen voor buiten de EU zou aanpassen.

'Reisbranche moet beter informeren over gebieden met oranje reisadvies'

Waakhond Autoriteit Consument en Markt besloot onlangs dat de reisbranche reizigers beter moet informeren over risico's in gebieden met een oranje reisadvies. Reisadvies.nu voorziet in deze behoefte, zegt Van Eijndhoven. De website, die de blauwe kleur heeft van Voja Travel, lijkt qua opmaak op de Nederlandse overheidswebsite. Volgens Van Eijndhoven staat er 'duidelijk genoeg' op de pagina dat het gaat om reisadvies 'voor en door reizigers'.

Veel klachten binnen bij verzekeraars

Verzekeraars houden uitsluitend rekening met officiële reisadviezen van de overheid. Dat zegt het Verbond van Verzekeraars, dat daarmee reageert op het initiatief van tientallen reisbureaus die met eigen reisadviezen zijn gaan werken. Bij de verzekeraars kwamen naar eigen zeggen veel vragen van klanten binnen over het initiatief reisadvies.nu. Ze waarschuwen dat de reisadviezen van de reisbranche consumenten op het verkeerde been kunnen zetten. Daarom wordt aangeraden de reisadviezen van Buitenlandse Zaken op te volgen en ook goed naar de polisvoorwaarden te kijken.

Reactie ministerie van Buitenlandse Zaken

Dat de reisbranche op een nieuwe website met eigen adviezen over vakantiebestemmingen komt, staat de sector vrij, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er moet wel een duidelijk verschil zijn tussen de adviezen van de branche en die van Buitenlandse Zaken. Het kan volgens het departement 'niet lijken alsof deze informatie de officiële reisadviezen vervangt'.

Het departement reageert op de website reisadvies.nu, die maandag is gelanceerd door de reissector. Daarin staan hun eigen adviezen over landen met een eventueel verhoogd risico. De opmaak ervan lijkt sterk op die van de website van de Rijksoverheid, en de site wijsopreis.nl, waar de officiële adviezen van het ministerie staan.

Die zijn 'onafhankelijk en neutraal, op basis van staand beleid dat in afstemming met andere ministeries wordt vormgegeven'. Het ministerie zegt dat het verder aan de reiziger zelf is 'om een afweging te maken, ook in het licht van de huidige ontwikkelingen' rondom de besmettelijke coronavariant omikron.

Bron: ANP