Reizigers riskeren boete als ze geen coronabewijs kunnen tonen bij terugkomst in Nederland

Reizigers die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, kunnen per 8 augustus gecontroleerd worden bij grensregio's. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Reizigers vanaf 12 jaar moeten met ingang van die datum een coronabewijs bij zich hebben en moeten dat desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kunnen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.
Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Bij een PCR-test is dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeen-test is dit 24 uur. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd, zegt de woordvoerder. 'Het idee is dat mobiele teams bij grensregio's gaan controleren, die zich gemakkelijk kunnen verplaatsen.' Er zullen dan ook geen controleposten van de marechaussee komen volgens de woordvoerder. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.
Oranje reisadvies naar geel
Mensen die niet met een eigen vervoermiddel reizen worden gecontroleerd door vervoersmaatschappijen. Op dit moment hebben vier landen in Europa een oranje reisadvies: Andorra, Portugal, Cyprus en Spanje. Dit verandert dinsdag in een geel reisadvies. 'We gaan alles wat oranje staat op geel zetten, want het aantal besmettingen in deze landen ligt op ongeveer hetzelfde niveau als in Nederland.' Het gele reisadvies betekent volgens de woordvoerder dat je wel op vakantie kunt, maar je moet aantonen dat je het virus niet mee terugneemt. Landen springen wel weer op oranje wanneer hier een variant van het coronavirus opduikt die we nog niet in Nederland hebben, meldt de woordvoerder.
Kosten voor eigen rekening
Als Nederlandse vakantiegangers na 8 augustus een negatieve test nodig hebben om terug naar huis te gaan, en hiervoor kosten moeten maken, zijn deze voor eigen rekening. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Niet in elk land zijn er kosten aan een test verbonden, benadrukt een woordvoerder van het ministerie. Op wijsopreis.nl kunnen mensen terecht voor informatie over de verschillen tussen landen.
Waar kan ik een NAAT(PCR)- of sneltest laten doen in het buitenland?
Als je niet volledig gevaccineerd of hersteld bent van corona, is een negatieve uitslag van een NAAT(PCR)-test en soms ook een sneltest nodig. Bekijk hier waar je deze in het buitenland kunt doen.
Aanvullende maatregelen
Het kabinet heeft ook nog andere maatregelen aangekondigd. Lees hier om welke maatregelen het precies gaat.
Bron: ANP