background branding

Renault haalt duizenden auto's terug

captur_800.jpg

Renault roept 15.800 auto's terug naar de garage, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat de uitstoot van de wagens te hoog is. Dat heeft de Franse milieuminister Ségolène Royal dinsdag laten weten op de Franse radiozender RTL.

Het filtersysteem in de auto's van het type Captur zou niet goed werken bij erg hoge en bij lagere temperaturen. Volgens testen vallen de emissiewaarden van CO2 en stikstofoxiden hierdoor in de praktijk hoger uit dan bij metingen in het laboratorium. De nodige aanpassingen aan de auto's nemen volgens de bewindsvrouw ongeveer een halve dag in beslag.

'Niets te maken met sjoemelsoftware-affaire'

Renault zei de afgelopen dagen herhaaldelijk dat het niets te maken heeft met de sjoemelsoftware-affaire, maar het concern is wel bereid om de uitstoot van de wagens te verminderen.

Royal benadrukte onlangs al dat Renault niet heeft gefraudeerd. Dat deed ze toen bekend was geworden dat Franse autoriteiten onderzoek deden naar de emissiewaarden bij Renault. Het nieuws zorgde desondanks voor flinke onrust, Renault is sindsdien zo'n 3,3 miljard euro aan beurswaarde kwijtgeraakt.

Luchtvervuiling

Volgens de minister zouden meer automerken de emissienormen overschrijden. Namen wilde ze echter niet noemen. 'Wat belangrijk is, is dat de luchtvervuiling gestopt wordt', aldus Royal.

Het is nog onduidelijk op welke landen de terugroepactie van Renault betrekking heeft. De autobouwer zelf kon dinsdagmorgen geen commentaar geven. Volgens Autoweek zijn er in Nederland 19.791 auto's van het merk Renault Captur verkocht. Volgens Renault Nederland betreft de terugroepactie in ons land 180 diesels van de modellen Captur en Kadjar.

Verder werd bekend dat Renault voor ongeveer 700.000 auto's op vrijwillige basis een update van de uitstootsoftware gaat bieden. Die update moet deze zomer worden uitgevoerd.

Bron: ANP / Autoweek