Restjes gaan niet zomaar de prullenbak in: 'Ik maak er de volgende dag een omelet van'

restjes_eten_bewaren_2023.jpg

Stel iemand in huis heeft een (lekkere) maaltijd gekookt, maar het komt allemaal niet op. Dan kun je ervoor kiezen om het te bewaren of weg te gooien. Maar wat doen de  bezoekers van de Radar-website?
 

Via een poll stelden wij de vraag: Er is gekookt en er blijft eten over. Bewaar jij dan de restjes? In totaal reageerden 5138 mensen op deze poll. En wat blijkt? Het overgrote deel bewaart in meer of mindere mate restjes van het eten.

Altijd restjes bewaren

Driekwart van de poll-deelnemers (67%) geeft aan altijd eten te bewaren. Een deel maakt bewust meer eten om het in te vriezen voor meerdere dagen. Ook is meermaals terug te lezen dat invullers een vaste kliekjesdag hebben of dat ze kleinere resten gebruiken om in een ovenschotel, omelet of soep te verwerken.

Eten gooi je niet weg, simpel
Polldeelnemer

Principes en geldgebrek

Ook geeft een deel aan te zijn opgevoed met de gedachte dat eten niet is bedoeld om weg te gooien of dit principe van zichzelf te hebben. Bovendien is er een groep die het zich simpelweg financieel niet kan veroorloven om eten weg te gooien. 

Porties moeten wel groot genoeg zijn

Van de poll-deelnemers geeft 16 procent aan eten alleen te bewaren als de porties groot genoeg zijn. Een van de deelnemers geeft aan dat het als het restje klein ‘te klein’ is, diegene er dan voor kiest om het meteen op te eten. Ook geven meerdere invullers aan dat de grens wat hun betreft is dat het genoeg moet zijn ‘als portie voor één persoon’ en het anders wordt weggegooid.

Zijn het maar een paar hapjes dan gooi ik het weg
Polldeelnemer

Binnen deze groep geven meerdere poll-deelnemers aan het bewaren van eten wel erg belangrijk te vinden. 

Het eten moet zich ervoor lenen

Daarnaast is er een groep die aangeeft alleen eten te bewaren als het eten zich ertoe leent (13%). Salades en spinazie zijn gerechten die meermaals genoemd worden als lastig te bewaren en door een deel van de poll-respondenten wordt dit weggegooid. Ook in deze groep laten respondenten weten het bewaren van eten belangrijk te vinden. 

Het moet nog wel in te vriezen zijn.
Polldeelnemer

Het percentage poll-deelnemers dat aangeeft (bijna) nooit restjes te bewaren is 2 procent. Redenen die hiervoor worden gegeven zijn: vitamineverlies bij het opnieuw opwarmen, hygiëne en het feit dat het eten eerst in de vriezer is geweest en het daarom twijfel is over de houdbaarheid.

Een groep van 2 procent heeft bij de keuzemogelijkheid ‘anders’ ingevuld. Zo zijn er meerdere deelnemers die aangeven vanwege afgemeten koken, nooit eten over te hebben. Ook geeft een deel het weg aan buren of te voeren aan een huisdier.