Robert won een buitenkeuken, maar kreeg deze niet: ‘’Eigenlijk is het gewoon oplichting''

Sociale Media

Op social media zie je geregeld winacties voorbij komen. Bedrijven, maar ook influencers bieden prijzen aan, waarbij je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Vaak in de vorm van like- en deelacties. Wat als je een prijs wint en deze vervolgens niet uitgekeerd krijgt? Het overkwam Robert ter Laak: ‘’Na een tijdje reageerde het bedrijf niet meer op mijn berichten en was er geen contact meer te krijgen met hen.’’

Wel gewonnen, geen prijs ontvangen

Begin november won Robert bij een winactie een kliko-ombouw via Instagram van het bedrijf Combi Hout. Dit bedrijf richt zich op het leveren van kliko-ombouwen, buitenkeukens, tuinkasten, bloembakken, bankjes en privacy-schermen. Op 11 oktober 2024 plaatste Combi Hout een bericht waarin zij aankondigden een kliko-ombouw weg te geven onder hun volgers. Deelnemers moesten het Instagram-account volgen, het bericht liken en delen, en minstens drie mensen taggen in de reacties.

Robert won deze winactie, wat het bedrijf deelde in de volgende Instagram-post

Winactie Combi Hout

Hij sprak in overleg met Combi Hout af dat hij in plaats van een kliko-ombouw een buitenkeuken zou ontvangen. Het contact hierover verliep moeizaam, vertelt Robert: "Ze reageerden vaak laat op berichten die ik stuurde en kwamen steeds met nieuwe redenen waarom het langer zou duren voordat de buitenkeuken geleverd kon worden." Volgens hem was er vanaf januari geen contact meer mogelijk met het bedrijf, en tot op de dag van vandaag heeft hij nog steeds geen buitenkeuken ontvangen.

Wat zijn je rechten als je geen prijs hebt ontvangen?

Wat kun je doen als je, net als Robert, een prijs hebt gewonnen via social media, maar deze niet hebt ontvangen? Volgens de Kansspelautoriteit is in zo'n geval sprake van een promotioneel kansspel. Dit is onder andere het geval bij een like- en deelactie waarbij de winnaar willekeurig wordt gekozen, en niet op basis van een jurybeoordeling.

Charlotte Meindersma, jurist en marketing consultant, legt uit dat je bij een promotioneel kansspel de beloofde prijs verplicht moet worden uitgekeerd. ‘’Als een partij niet reageert heb je meerdere opties. Je kunt een melding maken bij de Kansspelautoriteit, een aangetekende brief versturen en als dat niet werkt kun je een rechtszaak aanspannen.’’ 

Ook Caspar Janssens, advocaat gespecialiseerd in consumentenrecht, benoemt dat bij een gewonnen prijs bij een winactie de prijs verplicht moet worden uitgekeerd: ‘’Als het bedrijf heeft bevestigd dat de winnaar heeft gewonnen, ontstaat er een verbintenis tussen winnaar en het desbetreffende bedrijf. Het bedrijf heeft hierbij de verplichting op zich genomen om de gewonnen prijs te leveren.’’ 

Janssens benadrukt dat het bedrijf in dit geval de buitenkeuken moet leveren: de consument heeft daar recht op. “Als er geen contact te krijgen is met het bedrijf, of als je de prijs simpelweg niet ontvangt, kun je naar de rechter stappen.”

Hoe nu verder?

In Roberts geval betekent dit dat hij vanuit meerdere perspectieven recht heeft op zijn gewonnen buitenkeuken. Toch krijgt hij geen contact meer met het bedrijf: “Als je het mij vraagt, is het eigenlijk gewoon oplichting. Als bedrijf kun je het toch niet maken om zo met een consument om te gaan? Ik heb maandenlang contact met hen gehad, en zij hebben meerdere keren aangegeven de buitenkeuken te leveren, maar zijn die belofte niet nagekomen.”

Naar aanleiding van Roberts verhaal hebben we op meerdere manieren geprobeerd contact op te nemen met Combi Hout, maar zonder succes. Ondanks verwoede pogingen kregen we geen reactie op onze vragen. 

Update

"Inmiddels heeft Combi Hout ons laten weten dat zij niet inhoudelijk willen reageren op de kwestie. Daarnaast hebben zij aangegeven niet bereid te zijn om de buitenkeuken te leveren aan Robert zolang het betreffende artikel online blijft staan."