background branding

'Rookmelders moeten verplicht worden voor iedere woning'

brand_huis_brandweer312.jpg

De brandweer vindt dat in iedere woning in Nederland rookmelders verplicht moeten worden. Dat staat in het rapport RemBrand van Brandweer Nederland, waarover RTL Nieuws vrijdag bericht. Volgens de brandweer is het 'dringend nodig' dat de overheid zo'n verplichting oplegt, omdat dan het aantal doden door brand sterk zal dalen.

In het rapport wordt onder meer het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld genomen. Daar is het in 1992 verplicht geworden om rookmelders in huis te hebben. Sindsdien is het percentage woningen met melders gestegen van 8 in 1988 tot 88 in 2013.

68 procent heeft melder

Het aantal mensen dat door brand is gestorven, nam met 40 procent af, zo staat in het rapport. In Nederland heeft nu 68 procent van de huizen een rookmelder. Rookmelders zijn al verplicht in woningen die na 2003 zijn gebouwd.

Rookmelders vergoed

Verder moet er meer drang worden uitgeoefend door middel van intensievere campagnes voor rookmelders, vindt Brandweer Nederland. De overheid zou daarbij moeten samenwerken met de Nederlandse Brandwondenstichting en het Verbond van Verzekeraars. Gemeenten zouden moeten beslissen bij welke woningen een huisbezoek gebracht zou moeten worden. Ook zou een regeling waarbij de kosten van rookmelders (deels) vergoed worden, kunnen helpen.

Meldingen doorzetten

Verder verwacht de brandweer dat de komende jaren veel nieuwe mogelijkheden zullen brengen om mensen snel op de hoogte te stellen van rook en vuur. Bijvoorbeeld door sensoren die met het internet verbonden zijn en via de mobiele telefoon meldingen kunnen doorzetten.

Bron: ANP