Binnendeuren sluiten creërt grotere overlevingskans tijdens brand

brand.jpg

Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens bij brand. Er is dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland woensdag presenteren bij de start van de Landelijke Brandpreventieweken. René Hagen, voorzitter Brandpreventieweken: 'Veel mensen sluiten de binnendeuren niet bij het naar bed gaan, terwijl de overlevingskans bij een woningbrand extreem toeneemt wanneer de deuren gesloten zijn en blijven.'

Aantal brandslachtoffers daalt

Volgens hem blijkt zowel uit recente praktijkvoorbeelden van woningbranden als wetenschappelijk onderzoek dat deuren sluiten het aantal brandslachtoffers doet dalen. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook - de grootste bedreiging bij brand - nog een tijdje buiten de leefruimte blijft.

Praktijkvoorbeelden

'Gesloten deuren vergroten de overlevingskans bij brand enorm. Er zijn praktijkvoorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden uit een pand, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen zich bevonden gesloten waren', aldus Hagen.

Geen eisen binnendeur

Daarnaast blijkt uit praktijkvoorbeelden dat het niet uit maakt wat voor binnendeur je hebt. Een binnendeur geeft 12 tot 17 minuut langer de tijd om te kunnen vluchten. Het is wel belangrijk dat de rookmelder nog wel te horen is bij dichte deuren. Als de rookmelder in de keuken geïnstalleerd is, is het cruciaal dat deze bij het afgaan ook bijvoorbeeld te horen is in de slaapkamer.

Bron: ANP