Ruim een miljoen Nederlanders krijgen te veel betaalde belasting niet terug
Ruim een miljoen Nederlanders die te veel belasting betaalden over hun spaargeld, hebben geen recht op teruggave. Ondanks een uitspraak van de Hoge Raad dat de heffing onwettig is, vallen zij buiten de boot omdat de regering de bezwaarprocedure in 2016 geruisloos heeft ingeperkt. Dat meldt het FD.
De wijziging was onderdeel van een groter pakket belastingmaatregelen en passeerde destijds de Tweede Kamer zonder dat er specifiek aandacht aan werd geschonken.
Ruim een miljoen spaarders met lege handen
Door de inperking staan nu ruim een miljoen spaarders met lege handen, na een arrest van anderhalve week geleden dat de vermogensrendementsheffing, die rekent met een fictief rendement, strijdig is met Europees recht. Zij moeten hopen dat de Tweede Kamer ze tegemoet wil komen of dat er een massaclaim wordt gestart.
'Wie geen bezwaar heeft gemaakt, valt buiten de boot'
Hoogleraar Kees Boer meldt tegenover het FD dat hij een geringe kans ziet, dat de spaarders die teveel betaalden over de jaren 2017 en 2018, hun recht nog kunnen halen. 'Wie geen bezwaar heeft gemaakt, valt in juridische zin buiten de boot', zegt de Boer. 'Het is aan de politiek om een grotere groep spaarders te compenseren.'
In de politiek wordt er nog naar 'de juiste balans' gezocht, volgens Inge van Dijk van het CDA. Zij vindt het niet eerlijk dat er geen compensatie komt voor deze groep. Maar het is nog niet duidelijk hoeveel die compensatie gaat kosten. GroenLinks wil eerst een duidelijker kostenplaatje, voordat het gaat pleiten voor een totale compensatie. Ook de VVD en de ChristenUnie vinden het te vroeg om hun gedachten al gevormd te hebben.
Bron: ANP, FD