Schadelijke stoffen plastic drinkflessen: wat kun je beter wel of niet meer gebruiken?

Plastic Flessen

Drinken uit plastic drinkflessen kan schadelijk zijn voor je gezondheid, zeker wanneer je deze in de vaatwasser doet. Maar hoe zit het met plastic bakjes of roestvrijstalen flessen? Radar zocht het opnieuw voor je uit. 

Hoe vermijd je schadelijke stoffen in plastic herbruikbare materialen?

Radar besteedde tijdens een eerdere uitzending al aandacht aan resultaten uit het onderzoek van Stichting Tegengif over schadelijke chemicaliën in herbruikbare flessen. De resultaten? Sommige schadelijke stoffen kunnen hormoonverstorend en reprotoxisch werken. 

Naar aanleiding van de uitzending van Radar over plastic flessen, stroomde de mailbox van Radar vol met vragen over het gebruik van plastic voedselbakjes, roestvrijstalen flessen en spenen. Hoe vermijd je schadelijke stoffen in plastic herbruikbare materialen? Radar vroeg het opnieuw aan stichting Tegengif. 

Wat zijn de effecten van weekmakers?

De schadelijke stoffen in de herbruikbare flessen zijn zogenoemde weekmakers, beter bekend als stoffen die het plastic materiaal zacht maken. Deze stoffen kunnen in de vloeistof in de flessen terechtkomen, deze drinken kinderen vervolgens tijdens gebruik op. 

De weekmaker die Tegengif aantrof tijdens het onderzoek was di-isobutylftalaat. De stof kan hormoonverstorend werken en kan schadelijk zijn voor voortplanting en de ontwikkeling van de ongeboren vrucht.

De conclusie van Tegengif luidt dat plastic flessen die in de vaatwasser worden gewassen meer chemicaliën afgaven aan de vloeistof in de fles. Ook de tijd dat de vloeistof in de fles zat was van belang voor de hoeveelheid afgegeven chemicaliën: hoe langer hoe meer stoffen. 

Hoe krijg je zo min mogelijk chemicaliën binnen?

Om zo min mogelijk chemicaliën binnen te krijgen, kun je de volgende tips volgen:

  • Gebruik zo min mogelijk plastic. Dit geldt vooral voor het bewaren van eten of drinken.
  • Kies voor een roestvrijstalen fles. Ook glas is aan te raden.
  • Doe geen melk in een plastic waterfles. Melk bevat vet, er zouden meer schadelijke stoffen terechtkomen hierin dan in water.
  • Ververs het water in de fles regelmatig.
  • Was de fles met de hand, en stop deze niet in de vaatwasser.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de veiligheid van plastic herbruikbare verpakkingen zoals broodtrommels en drinkflessen. We begrijpen de vele vragen, mocht er nieuwe informatie beschikbaar zijn over de veiligheid van herbruikbaar materiaal, dan zal Radar dit zo snel mogelijk publiceren.

Heb je een vraag over dit onderwerp? Mail deze dan naar [email protected] met het onderwerp 'Vraag plastic herbruikbaar materiaal'.