Scheringa over afgerond faillissement DSB: 'We gaan door tot Europees Hof'

Scheringa-DSB-bank-failliet-europees-hof-dnb-ANP-360241920.jpg

Voor 1,65 miljard euro wordt de portefeuille aan leningen van 17.000 voormalige DSB-klanten overgenomen door NIBC Bank N.V.. De leningen werden beheerd door Finqus, een vennootschap die in 2016 is opgericht om de kredieten en hypotheken van DSB te beheren. Dirk Scheringa, de voormalige eigenaar van DSB, laat Radar via zijn woordvoerder Jan Driessen weten dat dit het bewijs is dat DSB Bank in 2009 willens en wetens is ‘kapotgemaakt’.

DSB-claim

Met de overname van deze hypotheken voor een bedrag van ruim 1,6 miljard euro kunnen de nog openstaande schulden van 838 miljoen worden ingelost. De bank was dus wel degelijk kredietwaardig en de bank is in 2009 onterecht failliet verklaard, zo is de redenering van Jan Driessen. Hij is, zoals hij Radar laat weten, ‘de woordvoerder/communicatie-adviseur namens DSB-claim’. DSB-claim is een ‘groep oud-CEO’s die Dirk steunen in zijn strijd tegen de Staat en De Nederlandsche Bank’, legt Driessen ons uit per mail. Dirk Scheringa is van plan om desnoods tot het Europese Hof te procederen tegen de Staat en de De Nederlandsche Bank, zo laat hij Radar via Driessen weten.

Goedkeuring door ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gisteren goedkeuring gegeven voor de overname door NIBC van de hypotheken en andere leningen van de voormalige DSB-klanten. Deze mensen, wier schulden nu worden beheerd door Finqus, worden nu klanten van NIBC Bank N.V.. Deze bank maakt onderdeel uit van NIBC Groep, die zich volgens de ACM ‘richt op kredietverlening aan middelgrote ondernemingen. NIBC Groep biedt tevens hypotheken, beleggingsproducten en online spaarproducten voor consumenten.’

Gedupeerden van DSB

De in 2009 failliet verklaarde DSB Bank verstrekte onder andere hypotheken en koopsompolissen. De bank bood destijds leningen aan tegen een lage rente. Zo liet Radar in april 2009 zien hoe mensen door tussenpersonen (van onder andere Becam of Frisia) werden geadviseerd om hun hypotheek over te sluiten naar DSB tegen een veel lagere rente. Onderwijl werd wel de hypotheekschuld verhoogd, doordat de adviseur aanraadde ook woonlastenverzekeringen af te sluiten. Deze verzekeringen moesten wel in één keer betaald worden. Deze koopsompolissen, die tot wel 10.000 euro kostten, werden betaald uit de verhoogde hypotheekschuld. 

85% provisie

Na een jaar verhoogde DSB Bank de hypotheekrente, met als gevolg dat de klanten hogere maandlasten kregen. De aan DSB gelieerde adviseur bood ze vervolgens aan de hypotheek weer bij DSB over te sluiten tegen een lagere rente, en verhoogde de schuld weer om er nog een koopsompolis bij te voegen. We lieten zien dat hypotheekschulden met meer dan een ton werden verhoogd en dat mensen zaten opgescheept met bijvoorbeeld zeven extra koopsompolissen. Voor bemiddeling van deze koopsompolissen verdiende DSB tot wel 85% per polis. Voor een polis van 10.000 euro kreeg DSB dus 8.500 euro.

Bankrun

Gedupeerde DSB-klanten lieten zich vertegenwoordigen in nieuwe claimstichtingen, zoals Stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman. Toen Lakeman spaarders bij DSB opriep om hun geld daar weg te halen, ontstond er een bankrun. Die leegloop van cash bij de bank zorgde voor een insolvabiliteit, concludeerden De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën destijds.

Curatele

In de nacht van zondag 11 oktober op maandag 12 oktober 2009, de nacht voordat uitlekt dat De Nederlandsche Bank de DSB Bank onder curatele stelt, heeft De Nederlandsche Bank hiervoor een noodverordening aangevraagd in een niet-openbare zitting bij de Rechtbank Amsterdam. Deze wijst de rechtbank in eerste instantie af, op maandagochtend om 01.00 uur. Om 11.15 uur levert De Nederlandsche Bank extra informatie aan, waarmee ze toont dat er die ochtend opnieuw veel geldopnames door DSB-klanten zijn gedaan. Op basis van deze toegevoegde informatie oordeelt de rechtbank dat er wél sprake is van onvoldoende geld bij DSB, waardoor De Nederlandse Bank DSB alsnog onder curatele mag stellen.

De woordvoerder van Dirk Scheringa, Jan Driessen, schrijft Radar over deze gang van zaken: ‘Dat weekend was de uitstroom van geld tot staan gebracht en kwam er zelfs weer geld binnen.’ De eerste uitspraak van de rechtbank die de noodverordening afwees, heeft dit ook vastgesteld, concludeert Driessen. De rechtszaak was besloten, maar maandagochtend stond de aanvraag in De Volkskrant. Driessen hierover: ‘Het was dit nieuws en de onprofessionaliteit van DNB die een nieuwe bankrun veroorzaakten, dit keer fataal.’