background branding

Schiphol: 'In juli zijn er dagelijks 13.500 reizigers te veel'

17062022-schiphol.jpg

Er kunnen minder reizigers gebruikmaken van Schiphol deze zomer. De luchthaven legt zichzelf een maximaal aantal reizigers per dag op deze zomer. In juli komt dat uit op zo'n 67.500 reizigers en in augustus 72.500. Om dat te bereiken moeten er vluchten worden geschrapt.

De slotcoördinator van de luchthaven gaat in overleg met de verschillende luchtvaartmaatschappijen om de aantallen te bereiken. In juli zijn er volgens Schiphol dagelijks zo'n 13.500 stoelen te veel als alle vliegtuigen helemaal vol zitten.

Schiphol neemt de stap om 'onhanteerbare wachtrijen' te voorkomen. Daardoor zouden veel reizigers hun vlucht missen er konden onveilige situaties voor zowel reizigers als medewerkers ontstaan. Op de luchthaven zijn personeelstekorten, met name bij de beveiliging. Daardoor ontstonden de afgelopen periode ook al rijen tot buiten de vertrekhal.

Niet voorbereid op het aantal reizigers

In de coronaperiode lag de reiswereld vrijwel helemaal stil, maar die herstelt zich sneller dan gedacht. Schiphol zegt rekening te hebben gehouden met een ruime verdubbeling van het aantal reizigers: van 25,5 miljoen in 2021 naar 60 miljoen dit jaar. Op de drukste dagen in de afgelopen meivakantie en ook komende zomer komen er echter meer reizigers dan in dat scenario verwacht werden.

Beveiligingspersoneel kan ongeveer evenveel uren werk leveren als ten tijde van de meivakantie, meldde directeur Airport Operations Patricia Vitalis van Schiphol donderdag tijdens een persconferentie op de luchthaven. Op de vraag of dat betekent dat er tussen toen en nu niets is gedaan aan het personeelstekort antwoordde ze dat Schiphol er in elk geval in is geslaagd om het aantal werknemers niet te laten dalen. Tijdens de meivakantie was het erg druk op de luchthaven. Toen is volgens Vitalis dan ook 'een beslag gelegd' op de beveiligers.

Hoe kom je het snelst Schiphol over?

Behoor jij nu wel tot de gelukkigen wiens vlucht doorgaat, dan hebben we een aantal tips voor je om de, nog steeds drukke, luchthaven over te komen. Let wel op, want voor sommige tips zal je flink je portemonnee moeten trekken.

Bron: ANP