Scooterrijbewijs-website Bromo ‘failliet’: dit moet je weten

Tientallen jongeren zijn slachtoffer geworden van scooterrijbewijs-website Bromo. Honderden euro’s neergelegd, maar lessen? Nooit gekregen. Kunnen gedupeerden fluiten naar hun geld? Advocaat ondernemingsrecht en faillissementsrecht Jeroen Thiele dook voor Radar in de zaak.
Failliet of niet?
Een belangrijke vraag in dit verhaal is of Bromo wel echt failliet is. Normaal is dit te achterhalen in het insolventieregister van de rechtbank en de Kamer van Koophandel (KvK). Dat is nu echter niet het geval.
“Je ziet wel vaker dat mensen roepen een faillissement te hebben aangevraagd, maar dat in de praktijk helemaal nooit doen”, weet Thiele. “Dit in de hoop dat gedupeerden, omdat er bij een faillissement toch niets te halen is, hun aandacht wel weer ergens anders op zullen richten. Dan kunnen ze daarna weer vrolijk verder gaan.”
Schimmigheid en onduidelijkheid
Of dit aan de hand is bij Nilan, een van de eigenaren van Bromo, is niet te zeggen. Wel is duidelijk dat de gang van zaken opmerkelijk is. Al twee maanden zegt Bromo failliet te gaan. “Een faillissement kan in principe in een week al worden uitgesproken”, zegt Thiele. “Langer is onzin, zeker enkele maanden.”
Op de website van Bromo is een pagina gelanceerd waar staat dat de website is overgenomen door een andere partij. Wie die partij is, is niet te achterhalen. Dat terwijl je dit wel zou moeten melden op de website met een KvK-nummer. “Alles blinkt wat mij betreft uit in schimmigheid en onduidelijkheid. Nergens blijkt dat er echt een nieuwe eigenaar is.”
Krijg ik mijn geld terug? ‘Meestal niet het geval’
Als Bromo uiteindelijk wel failliet blijkt te zijn, dan zullen gedupeerden zich bij de curator moeten melden. Bij de curator kan de vordering, die bestaat uit de betaalde kosten en eventuele schade, worden ingediend. “De curator onderzoekt of er iets kan worden terugbetaald”, zegt Thiele. “Maar meestal is dat niet het geval.”
Als Bromo niet failliet is, zal je je tot Bromo zelf moeten wenden voor terugbetaling. Als Bromo weigert zal je naar de rechter moeten om de betaalde kosten en eventuele schade terug te vorderen. Eerst zal je Bromo formeel in gebreke moeten stellen en hen nog een laatste redelijke termijn geven om alsnog aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Dit kan het best per (aangetekende) brief.
Doen zij dit dan nog steeds niet, dan kan de overeenkomst, ook weer per brief, worden ontbonden. “Je kan dan de betaalde kosten met eventuele schade via de rechter bij Bromo vorderen”, zegt Thiele.
Een andere manier om je geld terug te krijgen, is via de rechtsbijstandverzekering. Thamar en Thygo, gedupeerden uit de reportage die je in de Radar-uitzending van maandag 17 maart kunt zien, hebben inmiddels 440 euro teruggekregen. Tot een rechtszaak komt het niet, omdat de kosten niet zouden opwegen tegen het belang van de zaak.
Formulier op website: wel of niet invullen?
Op de website van Bromo staat nu een formulier die gedupeerden kunnen invullen als ze hun geld terug willen krijgen. Dit zouden de nieuwe eigenaren, waarvan dus onzeker is of ze er echt zijn, vrijwillig willen terugbetalen aan gedupeerden. Ook wordt gevraagd of je bereid bent een deel van jouw bedrag te schenken aan andere gedupeerden.
Dit zou kunnen gebeuren uit de goedheid van het hart van de nieuwe eigenaar, maar het komt op Thiele onwaarschijnlijk over dat een nieuwe eigenaar nog gedurende vijf jaar onverplicht schulden van een oude eigenaar aflost. “Uit bedrijfseconomisch oogpunt kan ik mij dat niet voorstellen.”
Of het de moeite waard is het formulier te ondertekenen, is de vraag. Maar geld op deze manier terugkrijgen? “Mijn inschatting is dat die kans niet bijzonder groot is,” benadrukt Thiele.