Secondelijm op je handen gekregen? Zo verwijder je de lijm van je huid

22-09-07-secondelijm-lijm-vingers-handen-huid-verwijderen-10682239_s.jpg

Je hebt het afgebroken oor van je favoriete mok weer bevestigd, de houten knop van dat ladekastje weer terug geplakt, of de zolen weer onder je oude sneakers gelijmd… en nu zit er secondelijm op je handen. Of erger nog: je vingers plakken aan elkaar! Geen paniek, je kunt de lijm op verschillende manier verwijderen. In dit artikel lees je hoe je secondelijm van je huid haalt. 

Waarschijnlijk heb je veel van de middeltjes die helpen om de lijm te verwijderen, al gewoon in huis liggen. 

Wees met alle tips hieronder voorzichtig met je huid. Trek er niet te hard aan, om te voorkomen dat je je openhaalt. 

Lijm van je vingers met zeep

Meng zeep en warm water in een bak of een grote kom, zodat je je handen erin kunt weken. Als je merkt dat de lijm zacht wordt, dan kun je rustig wrijven en pellen om hem los te halen.

Een klein, bot gereedschap kan daarbij helpen, zoals een nagelvijl of een bokkenpoot (een nagelriemduwer, niet het koekje). Een stevige droge handdoek kan ook helpen om lijmresten van je huid te pellen. Gebruik geen tissues of keukenpapier, want die kunnen juist scheuren en blijven plakken. 

Ook wasmiddel verslapt de lijm die aan je vingers plakt. Meng daarom een scheutje wasmiddel met warm water en smeer het mengsel over de stukken lijm op je hand. Het maakt niet uit wat voor merk wasmiddel je gebruikt. 

Natuurlijke middeltjes tegen secondelijm op de huid

Het zuur van citroensap of azijn helpt om secondelijm los te halen. Meng citroensap of azijn met een beetje warm water en laat je handen er vijf minuten in weken. Probeer het zure vocht goed over de lijm heen te spoelen en te wrijven. 

Lijm plakt slecht op vet. Vette spullen zoals margarine, boter en olijfolie kunnen dus helpen om lijm los te halen. Kies een van de drie uit en wrijf die over je plakhanden. 

Chemische goedjes om je vingers los te krijgen

Gebruik de onderstaande middeltjes alleen als het bovenstaande niet werkt, want ze kunnen huidirritatie opleveren voor sommige mensen. Gebruik ze dan ook niet als je wondjes hebt. 

Hoe verwijder je lijm? Met lijmverwijderaar! Sommige doe-het-zelfwinkels verkopen lijmverwijderaar die lijm van je handen kan halen zonder de huid te beschadigen. Je kunt het in de winkel navragen. 

In veel soorten nagellakverwijderaars zit aceton. Dat is een sterk oplosmiddel waarmee je secondelijm los kunt halen. Giet dus acetonhoudende nagellakverwijderaar in een kom en week de gelijmde huid erin. 

Nazorg

Heeft de lijm- of nagellakverwijderaar gewerkt? Top! Was nu je handen uitgebreid met zeep, droog ze af en smeer ze in met een moisturizer (een vochtinbrengende crème). 


Bron: Medical News Today, Pattex