Etiket en lijmresten verwijderen met natuurlijke middelen

201020 glazen pot.jpg

Je nieuwe drinkglazen zijn leuk, maar worden verpest door de kleverige plekken waar de prijsstickers of barcodes zaten. Herkenbaar? Om lijmresten te verwijderen, gebruiken veel mensen chemische oplosmiddelen. Maar een natuurlijke wijze werkt even goed, en zonder schade voor het milieu, irritatie van je huid of risico voor je gezondheid. Zo doe je dat.

Ondanks heet water en zeep of vele beurten in de vaatwasser, blijft het laagje lijm van de prijssticker gewoon zitten. Dat komt omdat vele lijmsoorten niet oplossen in water, maar wel in olie. Je kunt dit natuurlijke element gebruiken om de lijmresten te verwijderen. Veelgehoorde (maar schadelijke!) producten zoals aceton, spiritus of lampenolie zijn dus niet nodig. 

Oplossen in olie

Meng een theelepel baking soda (zuiveringszout) en een theelepel olie en blijf goed roeren tot je een samenhangend mengsel hebt. Baking soda in je oliemengsel geeft het een schurend effect. Elke oliesoort in je keuken is hiervoor goed, dus je kunt goedkope olie gebruiken, zoals zonnebloem- of maïsolie.

Laten intrekken

Het voordeel van natuurlijke producten, is dat je het goedje met je vingers op de lijmresten kunt aanbrengen, wat beter werkt. Kies een plek waar de olie kan afdruipen zonder alles te besmeuren, zoals je gootsteen. Laat de lijmresten minstens een halfuur in het mengsel weken. Met een natte afwasborstel of schuursponsje haal je het lijmlaagje nu zo van het glas af.

Pindakaas en citroen

Er zijn nog andere natuurlijke producten die je kunt proberen, zoals pindakaas, waar veel olie in zit. Sommige mensen gebruiken een mengsel van natuurazijn en het zuur van citroensap voor zowat alle schoonmaakklusjes in huis.

Die andere citrusvrucht, de sinaasappel, is ook effectief: knijp de schil boven de lijmresten uit – niet eenvoudig te doen, maar je merkt het voordeel. Laat elk middel even intrekken voor je het lijmlaagje afwrijft.

Haardroger

Nog een laatste tip: ga met een föhn over het prijsstickertje. Door de hitte zal de lijm de ondergrond ook loslaten. Zorg dat je niet te lang blijft blazen, want het materiaal zou kunnen breken.