background branding

Selfies goed voor hoofdluis

selfie_hoofdluis_780.jpg

Hoofdluis heeft een overstap gemaakt naar de middelbare school, en dat is deels te danken aan populariteit van het maken van selfies. Dit bericht de Volkskrant dinsdag.

De conclusie dat hoofdluis op de middelbare school vaker voorkomt doordat er veel selfies worden gemaakt, komt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is de eerste keer dat het RIVM onderzoek deed naar hoofdluis op de middelbare school, omdat daar eerder geen aanleiding toe was; hoofdluis was een typische basisschoolkwaal.

'Kleffe meisjes'

Waar op de basisschool de bij kapstok met op elkaar gepakte kleuterjassen als boosdoener wordt gezien, is het op de middelbare school het 'kleffe gedrag' van - voornamelijk - meisjes. Zij hebben lang, loshangend haar, knuffelen tegenwoordig veel en steken voortdurend de hoofden bij elkaar om selfies te maken of op elkaars telefoon te kijken. 'Op zo'n moment kunnen luizen makkelijk overlopen', aldus Desiree Beaujan van het RIVM.

Voorlichting voor pubers

Het instituut heeft de voorlichting op de website aangepast, met teksten die niet enkel op kinderen, maar ook op pubers met hoofdluis zijn toegespitst.

Hoofdluis komt nog altijd wel méér voor op de basisschool, 28 procent van deze kinderen heeft hoofdluis. Op de middelbare school is dat 19 procent. Van de volwassenen heeft 11 procent weleens last van de kriebelende beestjes.

Bron: de Volkskrant