Steeds meer luizen bij pubers door selfies en knuffelgedrag

Het is de vrees van veel ouders: hoofdluis. Alleen al bij het woord begint het spontaan te jeuken. Het is een eeuwenoud probleem, waar zo’n beetje ieder kind wel last van heeft gehad op de basisschool. Wie dacht ervan af te zijn als je kind op de middelbare school zit, heeft het mis. Ook daar raken steeds meer tieners besmet.

Onderzoekster Desireé Beaujean van het RIVM heeft het afgelopen jaar research gedaan naar het verloop van het luizenprobleem bij kinderen. In haar onderzoek, waar iedereen in Nederland aan kon meedoen, kwam ze tot de opmerkelijke conclusie dat steeds meer kinderen op middelbare scholen last hebben van luizen. Door het veelvuldige fysieke contact tussen met name vriendinnen, hebben de kleine parasieten de kans om over te lopen, waardoor de kans op besmetting toeneemt. Denk daarbij ook aan  selfies waarbij de hoofden tegen elkaar worden gehouden.

Taboe onder pubers

Het probleem is dat veel pubers niet durven te zeggen dat ze luizen hebben. 'Er is sprake van schaamte blijkt uit ons onderzoek. En dat is jammer. Want als je het wel vertelt, kun je overdracht voorkomen en kunnen anderen zichzelf ook controleren', aldus de  onderzoekster.

Met name tienermeisjes last van luizen

Ook eigenaresse van de Luizenkliniek, Ursula Schippers, ziet dat zo’n 70 procent van haar klanten tieners zijn. Met name meisjes tussen de 12 en 20 jaar met lang haar. Veel ouders zitten volgens Schippers letterlijk met de handen in het haar en hebben van alles geprobeerd. Van speciale luizenshampoo tot grootmoeders middeltjes.

Als laatste redmiddel proberen ze dan het speciale warmteapparaat van de kliniek, een behandeling met kosten variërend tussen 119 en 179 euro. Met deze behandeling worden de luizen uitgedroogd. Maar ook daarbij is niet zeker dat de luizen altijd weg blijven. Een nieuwe besmetting ligt altijd weer op de loer. 'We horen van moeders dat hun kind soms 5 tot 6 keer per jaar besmet wordt', aldus Ursula Schippers.

Tieners komen er vaak pas laat achter dat ze luizen hebben. Volgens Ursula Schippers komt het omdat op veel middelbare scholen geen luizencontrole meer is. Daarnaast wassen de ouders de haren van tieners niet meer. Ze zien  het pas als er al een besmetting is van duizenden eitjes.

Hoe kom je van luizen af?

Luizen verspreiden zich alleen van haar tot haar, en het maakt niet uit of je vies of schoon haar hebt. Jarenlang is gedacht dat luizen overal konden overleven. 'Maar daar zijn we van terug gekomen', aldus  de onderzoeker van het RIVM. 'Het allergrootste misverstand is dat mensen denken dat luizen op spullen, beddengoed overleven. Ze gaan alles in de was doen, zijn een hoop tijd kwijt om alles schoon te maken, maar luizen zijn parasieten. Ze hebben bloed nodig om te overleven en blijven dus als het goed is op het hoofd zitten. Luizen die wel vallen, zijn de losers onder de luizen en zullen snel doodgaan. Die zorgen zeker niet voor de verspreiding.'

Radar vroeg eerder aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu welke methodes het beste werken om hoofdluis te bestrijden. Helpt bijvoorbeeld azijn?Hoofdluis bestrijden: wat wel werkt en wat niet

Kammen, kammen, kammen

Er is volgens het RIVM maar een manier om er vanaf te komen: kammen, kammen, kammen.  Dit moet in ieder geval 14 dagen lang. Heel zorgvuldig, pluk voor pluk. Dit kan in combinatie met een anti-hoofdluis-middel met Dimeticon.

Echt luizenvrij blijven is vrijwel onmogelijk. Ursula Schippers van de Luizenkliniek: 'Dat kan als je je hoofd kaal scheert of in een hutje op de heide woont. Maar zolang je sociale contacten hebt, elkaar knuffelt, loop je het risico opnieuw besmet te raken.'