Sinds poortjes minder zwartrijders op Rotterdam CS

rotterdam_centraal_station_780.jpg

Een jaar na de invoering van de toegangspoortjes op Rotterdam Centraal Station zijn er minder zwartrijders. Ook voelen reizigers zich veiliger, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen.

Mensen kunnen sinds vorig jaar mei het station alleen nog maar in of uit met een geldig vervoersbewijs. Het spoorbedrijf noemt het zaterdag nog te vroeg voor verregaande landelijke conclusies over het effect van de toegangspoortjes, maar het NS-team in Rotterdam is tevreden met de eerste resultaten.

Landelijk 5 procent meer incheckers

Conducteurs komen in de treinen rond Rotterdam minder zwartrijders tegen; sinds de poortjes zijn gesloten 9 procent minder. Het aantal reizigers dat - zonder abonnement - met een ov-chipkaart in- en uitcheckt is in Rotterdam met 10 procent gestegen. Landelijk is dat 5 procent.

Veiliger

Reizigers voelen zich ook veiliger op stations met poortjes, bleek ook al uit eerder onderzoek. Op stations met poortjes geven negen op de tien reizigers de veiligheid een rapportcijfer van 7 of hoger. Op Rotterdam Centraal is dit 95 procent. Bij de halteplaatsen zonder poorten is 81 procent van de reizigers die mening toegedaan.

Inmiddels zijn op 58 stations de poortjes 'dicht'. Aan het einde van dit jaar moet dat op 71 stations zo zijn. De NS wil dat uiteindelijk op 82 stations toegangspoortjes komen.

Bron: ANP