Consumententip: Gesloten ov-poortjes

De poortjes op de stations gaan vanaf augustus 2014 stap voor stap dicht. Vanaf dat moment kun je de perrons alleen nog op wanneer je bent ingecheckt met een ov-chipkaart. Wat dat voor jou betekent? Radar zet de gevolgen voor je op een rij.

De afgelopen jaren zijn op veel station poortjes verschenen. De deurtjes klappen pas open wanneer je er een ov-chipkaart met voldoende saldo voor houdt. Of, na afloop van je reis, wanneer je hebt uitgecheckt.Zwartrijden en veiligheid

Doordat mensen die er niets te zoeken hebben ook niet meer op de stations terecht kunnen, moeten de poortjes de veiligheid verbeteren. Maar bovenal moet het nieuwe systeem zwartrijders ontmoedigen.Kritiek

Er is behoorlijk wat verweer tegen de poortjes: veel stations fungeren ook als openbare ruimte. Bijvoorbeeld als doorgang voor toevallige passanten of winkelend publiek. Wanneer de poortjes sluiten, wordt deze mensen de toegang ontzegd. Staan de poortjes op het perron zelf, dan merk je daar als voorbijganger natuurlijk niets van.Waarop is de keuze voor de stations gebaseerd?

Niet op alle stations worden poortjes geplaatst, en ook niet overal worden ze gesloten. Van de 400 stations die Nederland rijk is, staan er op 82 stations poortjes. In totaal liggen deze stations in ongeveer 50 gemeenten: sommige plaatsen tellen meerdere stations. De complete lijst vind je helemaal onderaan deze pagina.

Om zoveel mogelijk reizigers via poortjes te controleren, is gekozen voor stations met een centrale ligging. Ook de kleinere stations hieromheen worden met poortjes afgesloten. Zo wordt zwartrijders de kans ontnomen om uit te wijken naar naastgelegen stations.Welke poortjes sluiten?

Op de kaart hieronder kun je zien welke poortjes sluiten. De NS doet nu al proeven op de stations Houten, Enschede, Almere Centrum, Rotterdam Alexander en Woerden. De stations die daar als eerste bijkomen zijn: Den Helder, Santpoort Noord, Beverwijk en Heiloo. Hier worden proeven gehouden, met de bedoeling ze eind september definitief ‘dicht te gooien’. Aan het einde van het jaar volgen nog eens 18 stations, waarvan nog niet bekend is welke dat precies zijn. Pas in de loop van 2015 en, in het geval van verbouwingen, 2016 worden de poortjes op alle aangewezen stations gesloten.

Wat nu als ik geen ov-chipkaart heb?


Wat nu als ik geen ov-chipkaart heb?

Wie niet met een ov-chipkaart reist, kan reizen met een vervoersbewijs voorzien van een barcode. Deze barcode staat op internationale tickets. Je kunt er niet alle poortjes mee openen; op ieder station komt minimaal 1 poortje met een gecombineerde ov-chipkaart- / barcodelezer.

Heb je een vervoersbewijs zonder barcode (bijvoorbeeld een e-ticket of een trajectkaart) dan ben je aangewezen op een medewerker die het poortje voor je opent. Ook is de NS van plan om ‘key-cards’ te verstrekken: een los ticket voorzien van een barcode waarmee je het daarvoor bestemde poortje kunt openen. Wil je nagaan welke oplossing op jouw specifieke situatie van toepassing is, kun je contact opnemen met de klantenservice van de NS via [email protected] of per telefoon op 030-7515155.

Actuele informatie over de poortjes-plannen van de NS vind je op hun website.

De stations waar de ov-poortjes (op den duur) worden gesloten zijn:


De stations waar de ov-poortjes (op den duur) worden gesloten zijn: