Slaapt jouw hond gezellig bij jou in bed? Pas dan op, want dit kan gevaarlijk zijn

huisdier in bed site.jpg

Zie jij jouw hond of kat ook als je kind of als je beste vriend(in)? En vind je het heerlijk om tegen die zachte vacht aan in slaap te vallen? Dit is niet zo gek; maar liefst dertig procent van alle Nederlanders slaapt geregeld met zijn of haar huisdier in bed. Heel gezellig, maar helaas blijkt het ook gevaarlijk te kunnen zijn.

Want hoe lief je je hond of kat ook vindt, schoon is je huisdier lang niet altijd. De dieren komen buiten, rennen door bosjes, struiken en plassen, springen zo in een rivier, eten van alles op en likken aan alles wat ze interessant vinden. Zo kan je huisdier op slechts een dag enorme hoeveelheden bacteriën verzamelen op zijn poten in zijn vacht en in zijn bek... 

Huisdieren dragen luizen, vlooien en teken mee

Niet zo fris dus en al helemaal niet wanneer je dat in je bed hebt liggen. Maar naast dat het niet zo fris kan zijn, dragen huisdieren ook echt parasieten mee. Onderzoeker Paul Overgaauw vertelt bij de Veronica Inside Ochtendshow over een onderzoek dat het RIVM hierover uitvoerde. 

‘Luizen, vlooien, teken en vachtmijten komen nog regelmatig voor. Die kunnen allemaal overspringen op de mens en ook ziektes overbrengen. Denk maar aan de ziekte van Lyme die door de teek wordt overgebracht’, aldus Overgaauw.

Daarnaast vertelt de onderzoeker dat honden of katten ook infecties bij zich kunnen dragen waar zij zelf geen last van hebben, maar die wel gevaarlijk zijn voor de mens. ‘De dieren zijn namelijk dragers, van bijvoorbeeld een huidschimmelinfectie, waar de mens veel klachten van kan krijgen.’ 

‘Net zo goed met je schoenen onder de lakens’

Overgaauw benadrukt dan ook om er niet te licht over te denken. ‘Op die manier kun je eigenlijk net zo goed met je schoenen aan onder de lakens gaan liggen. Dat geeft hetzelfde effect.’ Daarnaast biedt de onderzoeker nog meer perspectief: ook al komt een hond misschien een dag niet buiten, dan nog kan hij aan zijn edele delen hebben gezeten, voor hij jou een lik in je gezicht geeft.

Meegebrachte spoelwormen kunnen leiden tot blindheid

Schimmelinfecties zijn al geen pretje, maar in het ergste geval kan een kat of hond ook nog poepbacteriën of eitjes van spoelwormen aan zijn poten mee het huis in nemen. ‘Zo’n vijf tot tien procent van de katten is namelijk besmet met spoelwormen’, licht Overgaauw toe.

Wanneer je huisdier vervolgens vrolijk je bed inloopt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen spoelwormen in het ergste geval zelfs tot blindheid leiden… Reden genoeg dus om goed op te letten. 

‘Wees vooral verstandig’

Een laatste advies van de onderzoeker is dan ook om vooral verstandig te zijn. Hij geeft aan dat het lang niet altijd zo ver hoeft dat te komen dat je daadwerkelijk ziek wordt, maar dat het wel goed is om bewust te zijn van de eventuele gevolgen van een vies huisdier in je bed. ‘Het is niet zo schokkend en het zal niet zoveel voorkomen, maar houd ze lekker in de woonkamer of keuken. Niet in de slaapkamer.’

Bron: Radio Veronica – De Veronica Inside Ochtendshow